Otthon

2014.04.14. 17:20

Magyar bárányt az asztalra

Csopak - Az utóbbi napokban a piacokon találkozhatunk a csopaki étterem séfjével, válogat a finom alapanyagokban.

Varga Ibolya

A környező települések őstermelőit látogatja Sólyomvári Teréz, azon kevés hölgyek egyike, aki a konyhában a séf rangjáig küzdötte fel magát. Neki fontos, hogy a család tagjai és a vendégei egyaránt friss, egészséges és finom ételeket kapjanak. Nem szereti a fagyasztott termékeket, melyek a világ másik végéről utaznak hozzánk. Tapasztalta, hogy a hazai alapanyag jobb. Zöldségeink, gyümölcseink zamatosak, napérlelte finomságok és ezek a különleges ízek megjelennek a húsokban és a tejekben, tejtermékekben is. Sólyomvári Teréz a családjával együtt Csopakon él. Gyermekei és élettársa egyaránt a vendéglátást tartják élethivatásuknak. Három évvel ezelőtt nyitották meg újra a csárdát, mely sokáig legendás hely volt, még a magánosítás után is néhány évig elvitte a korábban megalapozott híre, aztán bezárták, egyre romlott az állaga. Kézbe kellett venniük a dolgokat.

Sólyomvári Teréz szerint a jó séf kevés szabad idejében maga szerzi be a friss árukat a piacokon (Fotó: Penovác Károly)

Sólyomvári Teréz a legidősebb fiát, Lock Lászlót bízta meg az üzletvezetéssel, de másik két gyermeke, Loránt és Laura is kiveszi a részét a munkából. Lánya a dekoratőrük is, igazság szerint otthon is maradhatna egyéves gyermekével. Neki azonban fontos a munka, a többi családtag pedig segít abban, hogy ne szakadjon el tőle. A séf helyettese az élettársa, Papp András. Ezekben a napokban már véglegesítették az ünnepi menüt, amiben a főszerep a bárányhúsé. Szerencsére már a hazai húsfeldolgozási előírások is enyhültek, de nem annyira, hogy rontanák az élelemiszerek biztonságosságát. A spárgalevesben is lesz bárányhús, a főétel pedig különleges báránycsülök. A hús teljes mértékben megtisztítják a zsíradéktól, így azok is ehetik, akik vigyáznak a vonalaikra. Köztudott a bárányhús egészségvédő hatása. Különösen szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek javasolják, illetve azoknak, akik szeretnék megelőzni az ilyen bajokat. A fűszerek között megtaláljuk a medvehagymát. A főételhez köretnek készítik el a medvehagymás-burgonyás rétest. Desszertnek aranygaluskát ajánlanak, amit friss eperrel tesznek még zamatosabbá. Mert azt is tapasztalta a piacon Sólyomvári Teréz, hogy már egyes helyeken hazai eper kapható. A friss tavaszi zöldségek, az újahagymák, a retkek, a saláták, a spárga, a levélzöldségek egy részét a piacokon szerzi be, másik felét egy nagyon megbízható szállítótól. Eljár a helyi piacokra is, ott a lekvárokat, szörpöket, sajtokat, a füstölt húsárukat szerzi be. Fontosnak tartja, hogy a hazai ízeket keressük, hiszen ezzel támogatjuk a szomszédot, aki így betérhet egy vendéglőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!