Otthon

2014.07.21. 12:55

Macska halászik a tavacskában - Veszprém megye legszebb díszkertje (7.)

A kerttulajdonos házaspár igazából kisebb területtel is beérte volna, de a legnagyobb, a saroktelek jutott nekik.

Varga Ibolya

Legtöbbször a férjek vagy a gyerekek nevezik be a feleségüket az édesanyjukat a versenyre, ezúttal Ani, a feleség nevezte be versenyünkre Véghelyi Alajost. Ő nem tanulta a kertészetet, de sok fogást ellesett édesapjától, aki hajdan a kórház kertésze volt. Tréfásan meg is jegyzi, hogy nem kérte szakértő segítségét, mindent a saját feje után készített el elsőre, aztán, ha nem akart olyan lenni, ahogy elképzelte, akkor vette elő a szakkönyveket.

Véghelyi Alajos és felesége, Ani egyik büszkesége a kerti tó, melyben aranyhalak éldegélnek. Régi tárgyakat is megőríznek  (Fotó: Penovác Károly)

Fiúk születése után, 1980-ban kezdték kialakítani a kertjüket. Akkoriban Alajos erdész barátaitól kapott húsz vörösfenyő csemetét, melyeket elültetett, de túlságosan sok helyet foglaltak el, ma ugyan több fenyőt gondoznak, de vörösfenyőjük csak egy van. Bánatukra a kerti tavacska mellett. A fa hatalmas, gyönyörű, de tudni kell róla, hogy lombhullató és rengeteg tűlevele van. Ősszel az egész kertet és a tavat is belepi a leveleivel. Alajos ilyenkor belemerül a tavacskába és kitisztítja. Zircen az átlagosnál valamivel hidegebb van, volt már rá példa, hogy csaknem fenékig befagyott a tó. Így hát barkácsolt egy szerkezetet, amivel télen kicsit melegíti a vizet, hogy ne fagyjanak meg és jól érezzék magukat a növényei és a halai.

Viszonylag nagy aranyhalaik vannak, melyek nagyon megtetszettek az egyik szomszéd macskájának. Saját szemükkel látták, hogy esténként egy-egy hallal a szájában távozott a kertjükből. A halak is alkalmazkodtak a helyzethez. Régebben azonnal odamentek ahol megjelentek a ház lakói és várták, hogy megetetik őket, Ma már ezt nem teszik, sőt, ha kicsit megpaskolják a vizet, akkor el is bújnak, mert a cica is hasonló trükkel próbálja megkaparintani őket.

Régebben volt egy tacskójuk, de el kellett altatniuk, mert vitába keveredett az utcában egy rottweilerrel és a nagyobb kutya eltörte a gerincét. Később szeretnének majd újra kutyát tartani, de addig a madarakat várják, még nyáron is terített asztallal, friss vízzel. A madáretetőket és a kertben látható szerkezeteket, díszeket mind Alajos készítette el. Van egy kis műhelye, ahol fémet és fát tud megmunkálni. Ő tartja karban az egész család hintáit, most a sajátjuk nem került még sorra. Azt is tervezi, hogy felépít egy filagóriát, hogy ott tudják megünnepelni a családtagok név- és születésnapjait. Erre eljönnek a nagymamák, a gyerekeik és a három unokájuk is. A kertben az örökzöldek uralják a területet, de vannak rózsák, évelő cserjék, egynyáriak is. Formálódik a sziklakert. És régi tárgyak lényegülnek át dísszé. Amint belépünk a kapunál egy kút látható. Ez az egyik első szerzeményük, csak a földfeletti szerkezet van itt, nem vízfelelvő lehetőség. Az öreg Singer varrógép is kerti dísszé lett, sőt a kukoricamorzsoló is, amit szinte teljesen fel kellett újítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!