Otthon

2014.02.10. 16:25

Lehet élni csatorna nélkül

Ebben az évben is nagyon sikeres a Lovasi esték előadás-sorozat, melynek központi témája a víz ésszerű használata.

Varga Ibolya

A legutóbbi előadást dr. Országh József, nyugalmazott egytemi tanár tartotta, aki a várakozásoknak megfelelően a mai fülnek sok eretneknek ható gondolatot mondott el. Egyebek között kifejtette, hogy az emberiségnek az iható vízzel kapcsolatos gondjai a jövőben súlyosbodnak. Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a megoldáshoz, szemléletváltozásra van szükség. Eddig emberközpontú volt a vízzel kapcsolatos gondolkodásunk, ezután életközpontúnak kell lennie. Olyan rendszert dolgozott ki, mellyel egy családi házat teljesen függetleníteni lehet a víz- és szennyvízhálózattól. A tetőre érkező csapadékvizet fogják fel és hasznosítják. A vízöblítéses vécét alomszékre cserélték és a szennyvizet maguk tisztítják. Az ismertetett megoldásoknak csak akkor van igazán értelmük, ha a család fekáliás, feketevizet nem termel. Az egyik rendszer szürkevíz-emésztőből, levegőztető tartályból, növényi szűrőárokból, dísztavacskából áll. Bár igen hatásosan tisztítja a fekáliát és vizeletet nem tartalmazó szappanos vizeket, karbantartást igényel és sok értékes öntözővizet párologtat el. Azok használják, akik kertjükben ragaszkodnak egy dísztavacska elhelyezéséhez.

Az új felfogás szerint nem a szennyvíztisztítás a cél, hanem a szennyvizek teljes hasznosítása. Amikor a család vízöblítéses vécét már nem használ, a szürkevíz kezelésére és hasznosítására van több megoldás is. Nyáron a házban keletkezett szürkevizet egy hajlékony tömlő segítségével a kerti növények tövébe lehet vezetni. Ez száraz időben nagyon értékes víz lehet a növényeknek. A szappanok, mosó-, mosogató-, takarítószerek túlnyomó többsége nem ártalmas sem a növényekre, sem a talajra, sem a föld alatti vízkészletekre. A szürkevizet tehát egy tömlő segítségével mindennap a kert egy másik részére lehet kiönteni. Az öntözött növények körüli talajra takarót kell tenni. Takaró lehet nyírt fű, falevelek, kitépett gyomnövények, aprított kartondobozok, faforgács, aprított fakéreg. A szürkevízzel nedvesített talajon a takarót giliszták sokasága emészti meg és humusz formájában bedolgozza a földbe. Egyes mosószerek állítólag még a növényeket is táplálják.

A szürkevizet tárolni is lehet egy, a kertben kialakított és fóliával bélelt, nyitott medencében. Ott a zavaros víz a napfény és a levegő hatására magától megtisztul. Onnan is lehet a kertet öntözni. Évente üríteni kell a medencét. A lerakódott iszapot a komposztba keverjük. Télen a szürkevizet egy egyszerű emésztőbe vezetjük, aminek a túlfolyója a szikkasztóba vagy egy föld alatti szóró, azaz dréncsőbe ömlik. Amikor szürkevizünkkel nem akarunk foglalkozni, a kert egyik mélypontjában egy vizet szerető növényekkel (fűzfa, nyárfa, bambusz, vízi írisz) teleültetett, 20– 30 négyzetméteres, nedves részt alakítunk ki, ahol a szürkevíz egy 10–15 centiméter vastag mosott kavicságy alá ömlik. A víz egy része a talajba szivárog, a nagyobbik részét a növények elpárologtatják. Itt burjánzó kert alakul ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!