Otthon

2014.09.22. 12:45

Lakásdíszek akár a turkálós alapanyagokból

Hogyan lehet a lakásunkat saját kezű alkotásokkal díszíteni – kérdeztük Szalai Lászlónét, a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola pedagógusát, aki tanítói, bőrműves szakoktatói és rajztanári végzettséggel rendelkezik, valamint az iskola kézműves szakkörét vezeti és rendszeres vendége a város kreatív rendezvényeinek.

Penk Tímea

A foglalkozásokon a tanárnő olyan alkotásokat készít a gyerekekkel és felnőttekkel, amiket haza tudnak vinni és kidíszíthetik a szobájukat, lakásukat. Klasszikus darabként említi a vázába tett faágat. Ha nincs túl sok ága, akkor spárgával is be lehet tekerni. Nagyon jól mutat, ha habszivacs gömböt teszünk rá és magvakat ragasztunk rá. De papír virágokkal is kidíszíthetjük úgy, mint egy tojásfa, csak őszi színeket és formákat használva.

Szalai Lászlóné saját készítésű tolltartójával

Ugyancsak szép dísze a lakásnak az ablakkép, a filigrán. Ez egy kivágó minta, amelyből rengeteg található az interneten. Pici hegyes ollóval lehet szépen kivágni, ha lefóliázzuk, akkor tartós is. Szintén az ablakot dobhatjuk fel, ha damil szálra teszünk díszeket, például faleveleket filcból, dekorfilcból vagy színes papírból. Különböző méretű szálakat készítsünk, ezeket lógassuk le az ablakon! Celluxszal lehet rögzíteni.

Ajtódekorációnak koszorúkat lehet betekerni és díszeket rátenni. Szőttes vagy zsákvászon előnyös ehhez, és akár faleveleket is rá lehet tenni. Kartonból is vághatunk egy karikát, amit hasonlóképpen dekorálhatunk, különböző tormájú leveleket készíthetünk színes papírból vagy csomagolópapírból.

Szép faldíszt készíthetünk, ha a zsákvásznat csíkokra vágjuk, és arra ragasztunk díszeket. Ha képet készítünk, akkor nagyon jól mutat, a kukorica szárát használjuk keretezésre.

Manapság nagy sláger a gyertya. Esztétikus, ha különböző magasságú farönkök közepét kivágjuk és beletesszük a gyertyát vagy a mécsest. De ha üvegpoharat beborítunk pauszpapírral, arra is tehetünk gyűrt papírból levélmintát, vagy zsákvászon csíkot, betekerhetjük különböző színű színes spárgákkal, még szárított falevelet is lehet alá tenni.

Szalai Lászlóné szereti a természetes anyagokat, és elárulta lapunknak, hogy turkálóban sok hasznos dolgot lehet találni a kreatív tevékenységhez. Bőröket mindig talál, szétszedi a ruhákat és felhasználja az anyagokat az alkotásokhoz. A gyerekeket is arra bíztatja, hogy gondolják át, mire lehetne használni a kidobásra ítélt holmikat.

 

Címkék#lakásdísz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!