Otthon

2015.02.02. 13:55

Lakberendezés - Sötétkék falszín és rézarany kiegészítők az idei divatban

Az idei évi lakberendezési divatba visszatér a falakon körbefutó, nagy mintás tapéta és a sötétkék falszín. A textilek esetében szélesebb a paletta.

Tóth B. Zsuzsa

Pék Tímea lakberendezőtől megtudtuk, hogy a réz anyaga továbbra is divatos marad a lakberendezésben. Azonban lassan a rézarany kiegészítők divatja jön. A meleg árnyalatú fémek eztán is kedveltek lesznek.A mintás tapétával kiemelt falak ideje lejárt, a bátrabbak mostantól mind a négy falat tapétázzák. Úgy tűnik, megint divatosak lesznek a színes, mintás tapéták, amelyek körbekerítik a tereket. A sötétkék falak térhódításának ideje jön.

– Gyakori lesz a lakásban a szerkezet megmutatása. Annak jegyében egyre népszerűbbek lesznek az izzólámpák. A konyhák színe a szürke lesz, és nem kell meglepődni a különböző stílusú alsó és felső elemsorok együttes alkalmazásán. A praktikum jegyében egyre inkább elterjed a technológia, amelynek segítségével hangunkkal állíthatjuk a termosztátot. Mindehhez csak egy okostelefon kell.

Hagyományaink mégis megmaradnak, a klasszikusok nem mennek ki a divatból. A fa, a kerámia, az élő növény eztán is előtérbe kerül a lakberendezésben.

Pék Tímea lakberendező és kisfia, Koppány egy barokk mintás függöny előtt (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Ami pedig a lakástextileket illeti, divatosak lesznek a virágos és a csíkos mintásak, akár együtt is. Azonban ügyeljünk a jó ízlésre!

Praktikus, ha azonos színeket vonultatnak fel a különböző minták. Jó döntés, ha az egyszínű, nagyobb felületek, például szőnyegek, ágytakarók, ülőgarnitúrák mellett a függönyök, díszpárnák, kisebb szőnyegek a mintásak. Harmonizáljanak egymással, erre ügyeljünk minden esetben!

Idén visszajön a lakberendezési divatba a romantika és a vintázs. A csipkés, horgolt, keresztszemes textileket keressük elő a padlásról! A nagymama függönyét poroljuk le és használjuk bátran. A régi darabokhoz emlékek kötnek bennünket, úgyhogy kapjon új huzatot a nagypapa karosszéke, tegyünk rá egy hozzá illő párnát.

Díszíthetünk kisebb csipkékkel díszpárnákat, esetleg függönyöket, asztalterítőket is.

Jól mutat a sötét faasztalon a csipkeszalvéta

Noszlopi csipkekiállítás

A legújabb divat egy másik, modern irányzat felé is mutat: lézerkép díszíti az idei év függönyeit.Az anyagokra lézerrel akár családtagjaink fényképét vagy kedvenc tájképünket is rányomják, egy sötétítőfüggönyön ez érdekes hatást kelt. Visszafogottabb, de a modern és a konzervatív módon berendezett lakásokba is illik például egy barokk mintás függöny.

A minta mára kissé letisztult, a szín visszafogott, így a textil önmagában is nagyon mutatós – mondta Pék Tímea. Megtudtuk továbbá, hogy a lakástextilek színét illetően a földszínek továbbra is hódítanak, mint például barna, sárga, kék. Élénkíti azokat, ha kiegészítőnek vidám árnyalatot választunk. Szinte vibráló hatást érünk el vele. Az élénk színek magukban is divatosak, bátran alkalmazhatjuk azokat a lakásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!