Otthon

2014.07.28. 15:30

Kicsi területen rengeteg növény - Veszprém megye legszebb díszkertje (8.)

Pápa - Az előkerten és az udvaron is látszik, hogy ennek a háznak a gazdái szeretik a növényeket, de a lényeg a belső szentély.

Varga Ibolya

Ennek a kertnek az első számú gazdája Tóth István. Irén, a felesége az ő elképzeléseit követi, de a konyhakertben természetesen a saját elképzelései valósulnak meg. - Itt ugyanis elkülönül a dísz- és a haszonkert. A rengeteg földikutya miatt, ami fokozottan védett állat, de megkeseríti a kertészkedők életét, nem termesztenek olyan zöldséget, aminek a lényege a földben van. Ezek a rágcsálók rendre elbánnak a fáikkal is. Szinte teljesen elfogyasztották az udvaron álló hatalmas cseresznyefa gyökerét, amit nem kellett kivágni, kidőlt magától. Ezért van az, hogy a növények jelentős része egy edényben, cserépben, ládában növekszik, meg azért is, mert a szobanövények zömét is a kint nyaraltatják. Végül is minden cserepes virág ősei valaha szabadban növekedtek.

Tucatnyi éve alakította ki a kert mai formáját Tóth István és felesége, Irén. Mindennek jut hely, ha néha kevés is, a gyerekkuckó egy élő fára épült (Fotó: Penovác Károly)


A központ a tó, ami eredetileg csak három négyzetméter volt, aztán egyre nagyobb lett és mind több hal került bele. Nemcsak aranyhalak, hanem kárászok és keszegek, valamint két teknőc is él benne. Hidat is épített rá István és egy érdekes formájú csobogót. Ő építette az unokáknak a házikót, amiben még toronyszoba is van és belekomponálták a fa ágait. Három fiút neveltek fel és már két unokájuk is van. A fára épített és csúszdával is felszerelt házikóban Ármin és Medárd éli a külön életét a nagyszülők felügyelete mellett. A gyümölcsfák közül idén a sárgabarack, a szilva és a körte is szép termést hozott vagy ígér. A sajátkezűleg épített kemence mellett és a gyerekkuckó közelében is kivit nevelnek. Az egyik hagyományos méretű és tavaly nagyon gazdagon termett, a másik apróbb és idén ígér remek hozamot. Irén és István egyaránt azt állítja, hogy a szimpla virágok szebbek és tartósabbak, mint a duplák. Jó példa erre a kert határán lévő dupla leander, amelyik mélyen meghajol a virágok súlya alatt egy kicsit meg is van tépázva. Látogatásunk előtti napon jég esett a városban, szerencsére vízzel jött, így nem végzett túlzottan nagy pusztítást. Ebben a kertben külön ültetőpult is van. Itt sorakoznak a cserepek, a szaporító anyagok, az eszközök. A kert gazdái mindketten aktív dolgozók, a kertben pihennek, legtöbbször nem semmittevéssel, hanem a környezetük szépítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!