Otthon

2015.01.26. 10:34

Keleti motívumok a lakásban

A lakberendezési stílusok közül az egyik legnépszerűbb a keleti irányzat, amely egyszerűségre törekszik.

Szabó Erzsébet

A keleti lakberendezésben a bútorok letisztult formákat ölelnek fel, főként sötét és pasztellszínekre, illetve a megszokottól eltérően inkább kisebb méretre építenek. Népszerűek az alacsonyabb, szemmagasság alatt elhelyezkedő bútorok, amik elsődlegesen a kisebb testmagassággal bírókat hívatottak kiszolgálni. A sötétebb bútorokat a világos falak és a visszafogott, de mégis üdítő tónusú kiegészítők ellensúlyozzák. A lakberendezés során a világosabb pasztell és a sötét, barnás, feketés árnyalatok mellett alapvetően három színben gondolkozhatunk: a cseresznyevirág rózsaszíne, az égkék, valamint a vörös.

A burkolatok terültén a természetes anyagok hódítanak: fából készült parketta, bambusz, márvány, megmunkált kőlapok. Minél több felületen jelennek meg a természet adta dekorációs elemek, annál látványosabb a végeredmény.

A textileket és szőnyegeket célszerű háttérbe szorítani, hiszen a csodásan megmunkált padlónak kell központi szerephez jutnia. Homokszínű, bézs és semleges árnyalatok jöhetnek szóba, amik kellőképpen beleolvadnak a környezetbe. A függönyök sem túlzottan hangsúlyosak, akár el is hagyhatjuk őket, helyettük rolóval vagy sávdíszes függönyökkel díszíthetjük az ablakokat.

A kiegészítőkkel ne essünk túlzásba, minden dekorációs elem képezze aktív részét a helyiségnek! Válasszunk keleti témájú faliképeket, ízléses vázákat, bambusz kaspóba állított orchideát, vízipálmát, fonott puffot, kerámiaszobrokat, paravánt, továbbá hangulatos lámpákat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!