Otthon

2015.01.05. 12:35

Jeges csillogás, fagyos ragyogás jégvarázs

Az üveg próbál valami olyat alkotni, amit a természet csak úgy fél kézzel megcsinál.

Prevics Borbála

Az északi sarkkörtől kétszáz kilométerre fekvő falucska lakói élték csendes hétköznapjaikat, csak időnként tévedt arra pár elvetemült turista, aki az éjféli Napot vagy sarki fényt szerette volna csodálni. Egy tündérmesébe illő történet az övék.

Miután összedugták a fejüket, rájöttek, hogy miért ne hozhatnának létre valami egyedit abból, amijük van: hideg, meg víz. A kilencvenes évek elején egy francia művész egy különlegesen jégkunyhót hozott létre a fagyott Torne River vizéből. A hatvan négyzetméteres kunyhó sok kíváncsi látogatót vonzott a területre, közülük páran ott töltötték az éjszakát rénszarvasbőrökbe és bundákba bugyolálva, majd hamarosan jött is a hotel ötlete.

A svédországi jéghotel a világ egyik legkülönlegesebb szállodája. Itt minden decemberben felépítenek jégből és hóból egy egész szállodát, amely április végétől kezdve egyszerűen elolvad. A kristálytiszta vízből az épület megalkotói hatalmas tömböket képeznek, amelyek óriási acélformákban fagynak meg, így készülnek a falak, a lépcsők és a székek. A lakosztályok enteriőrjeit minden évben más-más dizájnerek csapata találja ki. A szobákban nincs túl hideg, átlagosan mínusz öt fok a levegő hőmérséklete. Különleges élmény egy jégmatracra terített szarvasbőrön aludni hőálló hálózsákban, s előtte jégpohárból kortyolt pálinkával melegíteni magunkat.

A jégbár sem mai találmány. Az eszkimók már évezredek óta ismerik, de a nyugati világ csak az óta élvezheti, amióta megnyitották az első hideg kocsmát a jéghotelben.


A falak tavasszal elolvadnak

Illusztráció: archív

A jégbárban a hőmérséklet mínusz egy és mínusz hét celsius fok között van. A jégből készült bárpultnál ízletes jeges koktélokat kínálnak, természetesen jégpohárban. Adnak egy speciális földig érő termo bélésű meleg kapucnis ponchót és egy pár meleg kesztyűt. Ezt rá lehet venni akár a nyári, akár a téli ruházatra, és kellemes meleg hőmérsékletet fog biztosítani. A jégszobrok lélegzetelállító látványa és a speciális világítás felejthetetlen élményt garantál.

Fények, tűzijáték és jéglámpák fokozzák a hangulatot a Kína északkeleti részében található jégvárosban is. Itt a legzordabb időkben mínusz harminc fok is előfordul, ami megfelelő helyszínt biztosít a világ negyedik legnagyobb jégfesztiváljának.

A fesztiválra a világ minden pontjáról érkeznek művészek, akik fantasztikus hó- és jégcsodákat, épületeket faragnak. Az alakzatokat különböző színű és erősségű fénnyel világítják meg, így a látvány leírhatatlan. A legszembetűnőbb alkotások a különböző híres épületek, amelyek között európai kastélyokat is találunk.

A hideg napok beköszöntével mi is tehetünk jeges dekorációt kertünkbe, teraszunkra, valóságos kis jégszobrokat készíthetünk, hiszen a téli dekoráció is lehet nagyon egyedi, csak tudni kell, hogyan és miből készítsük. Felhasználhatunk tűleveleket, piros vagy sötétlila bogyókat, tőzegáfonyát, mellette pedig az ilyenkor elmaradhatatlan narancs- vagy citrom karikákat, de még a gyerekek kis állatfiguráit is

Keressünk a konyhában néhány fém, műanyag, szilikon tálat vagy sütőformát, a jégkocka és a muffinsütő is megteszi. Lehet méretesebb, szélesebb, kerek vagy négyszögletes, hogy kényelmesen belerakosgathassuk a leendő díszeket. Ne legyenek összezsúfolva; de akár a kuglóf-, forma is jó, ha jégkoszorút szeretnénk.

A művünket felöntjük vízzel, ha lógatni szeretnénk, ne hagyjuk ki belőle a szalagot vagy spárgát és várjuk meg türelmesen, míg megfagy. Az egészen kicsi tárolókba akár egy kis festett vizet is tehetünk, így apró színes jéggömböket vagy kockákat lógathatunk fel a korlátra, vagy a kerti fára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!