Otthon

2014.06.23. 15:10

Itt akárcsak a víz, minden mozog - Veszprém megye legszebb díszkertje (3.)

Felsőörs - Láthatóan rengeteg munka van ebben a kertben, de éppen ennek köszönhetően minden a helyén van benne.

Varga Ibolya

Gáspár Melinda három évvel ezelőtt kezdte el kialakítani a kertet, volt előtte példa, hiszen édesanyja is nagy kertbarát, nincs olyan hét, hogy valami újdonságot ne vezetnének be a közvetlen környezetükben. Melinda édesanyja és a nagybátyja is porcelánfestő, maga is kitanulta ezt a gyönyörű mesterséget, de ma már sminktetoválással foglalkozik.

Párja, Cseh Zsolt vállalkozó, hetente többször utazik üzleti ügyben a fővárosba, így kevesebb időt tudnak a kertben tölteni, mint ahogy szeretnék. A reggeli kávét a teraszon kortyolják, különben inkább akkor étkeznek a szabadban, ha kerti partit adnak. Ez történt a legutóbbi szombaton is, melyen az udvari tűzrakó helyen főzték a balatoni halászlét. A teraszon grillezni is tudnak. A kert egyik részében zöldfűszerek bújnak el az emberek szeme elől, másutt a tujákból kialakított sövény mellett növekednek a paradicsomok. Tavaly olyan szép termést hoztak, hogy egész évre elegendő lett a paradicsomlé és a házi lecsó.

Ritka pillanat a pergolában Gáspár Melinda, Cseh Zsolt a kedvenceikkel, körben néhány jellemző momentum a kertről (Fotó: Penovác Károly)

Amint belép az ember a kapun, balra egy sziklakert fogadja. Sok a kő, kevés a talaj, hát a zord körülményeket elviselő növények kellenek ide. Aztán következnek a rózsák, ezek Zsolt kedvencei. Melinda a lakberendezés iránt is érdeklődik, szíve szerint sok-sok fehér virágot szerezne be, de kell hozzájuk egy kis szín. Erről gondoskodnak a rózsák, a liliomok, a levendulák, az angol muskátlik és a hortenzia. Utóbbi nem érzi jól magát az itteni talajban, de Melinda olvasta, hogy ha egy darab vascsövet helyez a gyökere mellé, akkor előbb-utóbb meghálája a külön figyelmet. Az egyik központ a kerti tó, melyben reggel még négy tavirózsa virágzott.

A tavat nyaranta legalább háromszor vagy négyszer rendezi át Melinda, hogy mindig a legszebb arcát mutassa. A tisztításával Zsolt foglalkozik, meg esténként a békákat is áttelepíti, mert nem lehet tőlük aludni, de mindig visszatérnek. A pergola oldalára szedret futtatott a ház asszonya, a termésből lekvárt főz. Tavaly ez nem sikerült, mert kiégett a termés, idén nagyon szépen fejlődnek a bogyók. A terasz alatti szépen virágzó levendulából szörp, szappan és szárazvirág-kompozíció készül. A szörpöt kóstoltuk, isteni. 

 

Az idei pályázatunkra csaknem félszázan jelentkeztek és küldtek képeket a környezetükről. Kálló Ilona kertész-tanárral választottuk ki azt a tízet, melyeket mostantól keddenként bemutatunk ezen az oldalon. Amikor már mindet láthatták, egy emlékeztetőt készítünk, melyen egy-egy mondatban jellemezzük is a kiválasztott kerteket. Az összefoglaló aljára szerkesztjük a szavazószelvényt. Ebben az évben is mód lesz majd arra, hogy online felületen voksoljanak a legszebbekre. Ezúttal nem egy, hanem három díjat adunk ki. A jutalmakat a Szabó Kerttechnika ajánlotta fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!