Otthon

2017.05.22. 13:50

Idén is virágzik Marika legyezőpálmája Tapolcán

Egy kis kertben, erkélyen is csodákat művelhetünk a virágokkal, ha megfelelően gondozzuk azokat. Ezt bizonyítja Hegedűs Miklósék udvara is, ahol a feleség, Marika neveli a gyönyörű virágokat.

Tóth B. Zsuzsa

A balkonládákon kívül számtalan kisebb-nagyobb cserépben pompáznak a virágok, nagy részük most bontja szirmait, szemet gyönyörködtető a látvány. Marika most a virágzó legyezőpálmára a legbüszkébb, a hatalmas növény minden évben megörvendezteti a családot szép virágaival. A tövében apró virágú árvácskák tarkállanak, Marika szerint talán nekik is köszönhető, hogy a nagy melegben sem szárad ki napközben a hatalmas cserép földje. Amint az árvácskák elnyílnak, kukacvirágokat ültet majd a helyükre. A rododendron ugyancsak most a legszebb, hatalmas rózsaszín virágai vonzzák a tekintetet.

A virágzó legyezőpálma mögött a rododendron és a bimbókkal teli leander
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Savanyú földben van a cserépben, de amint elnyílik, kiültetem félárnyékba a kertbe. Ősszel felveszem és megy telelni a pálmával és a leanderekkel együtt. Világos, hűvös, néhány fokos helyen pihennek tavaszig, havonta egyszer megöntözöm őket, más gondozást nem igényelnek. Nem szoktak tetvesedni. egy alkalommal pajzstetű támadta meg az egyik leandert, akkor mosószappanos vízzel lemostam egyenként a leveleit, nagyanyáink is ezt a módszert alkalmazták, nálam is bevált - mondja Marika. A leanderek fás, elnyílt szárait teleltetés előtt tőben levágja, de az addigra hajtott húsz, negyven centiméteres zöld ágait meghagyja, azok virágoznak a következő évben. A muskátlitöveket sem sajnálja drasztikusan visszavágni ősszel, idén már tele vannak levéllel az idősebb tövek, de a balkonládákba vásárolt néhány fiatalt is visszavágta frissítésképpen.

- A muskátlik közé világos sárga petúniát és mézvirágot ültettem, hogy megtörjem egy kicsit a muskátli pirosát. De a terasz előtt szeretem ha még ennél is színesebb a virágok látványa, a százszorszépeket, borostyánokat nyíllevéllel, mézvirággal, lobéliával színesítem - mondja a háziasszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!