Otthon

2011.04.12. 08:55

Húsvéti díszítés és takarítás

Megyei körkép - Húsvét előtt jön el az ideje a tavaszi nagytakarításnak, és egyúttal tavaszi díszbe is öltöztethetjük az otthonunkat. Természetes anyagokat használjunk!

Varga Ibolya

A nagytakarításnál alapvető, hogy mindig a bejárattól legtávolabbi helyen kezdjük, és kifelé haladjunk, így nem mászkáljuk össze azt, amit már megtisztítottunk. A drága csodaszerek jelentős része helyettesíthető szódabikarbónával, ecettel, sóval, mely anyagok nem keltenek allergiás reakciókat.

Amikor már ragyog a lakás, nekiállhatunk a tavaszi díszítésnek. Már a háztartási boltokban is kaphatók műanyag tojások, de magunk is készíthetünk kis kézügyességgel tojásfákat, nyuszifészkeket, különféle díszeket. A tojásfestés természetes anyagait Bódor Ildikó népi iparművész ismertette meg velem. Ő mindig kifújt tojással dolgozik. A tojás két végén két kis lyukat üt, majd az egyik felén kifújja a tojás belsejét. Ezután megmossa és megszárítja a tojásokat. A gyerekes családoknak ajánlott és biztonságosabb a keményre főzött tojás, ez kevésbé törékeny. Ha a kifújt tojásba cérnát fűzünk, akkor már fel is akaszthatjuk, akár tojásfát is készíthetünk. 

A festéshez kaphatók szintetikus festékek, van, aki ételfestéket használ, de régóta ismertek a természetes anyagok is. Lilahagymát és céklát használhatunk, ha a tojásokat pirosra akarjuk festeni. Szedjük le a lilahagyma külső leveleit, tegyük vízbe, és a tojásokkal együtt főzzük 30-60 percig. Minél többet hagyjuk a tojásokat a lében, annál sötétebbek lesznek. A cékla burgundi vörösre festi a tojásokat. Egy darab céklát felszeletelünk és 15 percig főzzük egy liter vízben. Ezután beletesszük a tojásokat, és még 10 percig  főzzük, ha ecetet teszünk a főzőlébe, a szín sokkal erősebb lesz.

Ibolyakék színhez áztassuk a tojásokat egész éjjel ibolyavirágokkal elkevert meleg vízben. Sárga tojásfestésre kurkumát és zöld petrezselymet használhatunk. A zöld petrezselyemleveleket megfőzzük fél liter vízben, majd egy negyed órát hagyjuk állni. Ezután beletesszük a tojásokat és tíz percig  főzzük. Kurkumával való festéskor két  deciliter meleg vízhez adjunk két evőkanál kurkumát és egy evőkanál ecetet. Ebben áztatjuk a főtt tojásokat.   Vörös-barna színhez tegyünk egy edénybe jó pár vöröshagymahéjat,  majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, fél óráig főzzük, és jöhetnek a tojások.

 

Íróka és szép formájú levelek, virágok

A népi iparművészek írókát is használnak a tojásdíszítéshez. Ezzel a szerkezettel olvasztott viaszt csurgatnak a tojás felszínére, ez adja a mintát, majd megfestik a tojást, és a viasszal megkent részek fehérek maradnak. Otthon gyertyaviaszt is használhatunk, ugyanilyen elven. Amikor elkészült a tojás, letöröljük a felesleges festéket, és a viasszal kent rész fehér marad. Finom hálóval  apró virágokat, szép leveleket is erősíthatünk a tojásokra, és úgy főzzük vagy áztatjuk, akkor a háló eltávolítása után megmarad a virág, levél lenyomata. Zsiradékkal fényesíthetjük a felületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!