Otthon

2014.11.25. 11:49

Hogyan díszítsük fel a lakást?

Lantos Krisztina, tapolcai virágkötő azt ajánlja, hogy járjunk nyitott szemmel a környezetünkben, hiszen a természet is sok mindent kínál, amit fel tudunk használni.

Tóth B. Zsuzsa

Például a platánfa gömbölyű termését, a különféle tobozokat, terméseket. Csipkebogyót, gesztenyét, diót, mandulát, bogáncsot, makkot. A gyűjtést egy kellemes családi kirándulással is összeköthetjük. Otthon pedig préselhetünk szép faleveleket, száríthatunk narancs karikát. A virágboltokban, írószer, vagy dekorációs üzletekben ugyancsak beszerezhetünk néhány apróságot. Fenyőágból, vagy készen vásárolt moha, esetleg szalma alapból szép adventi koszorút, vagy ajtódíszt, fali díszt készíthetünk.

A koszorút beburkolhatjuk egy régi, már nem használt sállal, vagy fenyőágakkal. Arra dróttal, vagy ragasztópisztoly segítségével erősítsünk tobozt, gyertyákat, kis figurákat. Jól mutat a mézeskalács is. A koszorúhoz színben harmonizáló szalagot ugyancsak használhatunk. Szép téli hangulatú dekorációt készíthetünk, ha szalma, vagy tobozalapra szorosan egymás mellé ragasztunk vegyesen csonthéjas terméseket. Jól mutat köztük az ánizs csillag, fahéj rudacska, a mogyoró, vadgesztenye is. A végén fehér, ezüst, vagy arany színű festékkel, lakkal, esetleg műhóval fújjuk le az egész koszorút.

Lantos Krisztina virágkötő szerint magunk is készíthetünk olcsó, de mutatós lakás díszeket az ünnepre

Fali dísz készülhet száraz ágakból, vesszőkből is, amelyeket különféle méretűre vágtunk és a fenyőfa alakjának megfelelően egymás fölé illesztünk. Alul legyen a legnagyobb, felette az egyre kisebbek. Összeköthetjük az ágakat damillal. Az ágakra apró terméseket, vagy kis figurákat tegyünk. Akár rövid égősort is illeszthetünk rá, hangulatos esti világítást ad. Kicsi asztali díszt ugyancsak készíthetünk, az jól mutat majd az ünnepi vacsoránál is. Akár egy lapos tányérba, vagy üvegtálba, nagyobb fakéregre, vessző kosárkába ugyancsak összeállíthatunk kis csendéletet különféle méretű tobozokból, termésekből. Kiegészíthetjük gyertyával, karácsonyi üveggömbökkel, apró kerámia díszekkel. Szépsége mellett illatosítja a lakást a narancsba szúrt szegfűszeg. Ha szorosan egymás mellé szúrjuk a szegfűszegeket a narancsgerezdek vonalát imitálva, látványnak sem utolsó. Egy tálra helyezzünk néhány ilyen narancsot, mandarint, tegyünk melléjük ánizscsillagot, fahéj rudat, kis fenyőágat.

Egyszerű, de szép apró dísz készülhet a karácsonyfára például tobozból, amelyet részben, vagy teljesen befestettünk fehérre, vagy lelakkoztunk. Jól mutat rajta a dupla masnira kötött piros szalag, azzal fel is lógathatjuk a fára. Tobozból apró síelő figurákat szintén készíthetünk. Kis fehér hungarocell golyókat vásároljunk hozzá fillérekért. Kanyarítsunk a nyakukba zsenília, vagy filc sálat, fejükre filc körcikkből kivágott csúcsos sapkát ragasszunk, a toboz aljára pedig két apró, papír sítalpat. Kezek helyett pici ágacskák kerülhetnek a toboz két oldalára. Kiégett fehér villanykörte ugyancsak hasznos lehet ilyenkor, remek hóember készülhet belőle. Filc, kiselejtezett kötött pulcsi anyagát szintén felhasználhatjuk, vagy kössünk apró színes sapkát, sálat. Ragasszuk rá, négy fekete pöttyöt rajzoljunk alkoholos tollal a pocakjára, kettőt szemnek és egy nevető száj kell még, meg az akasztózsinór.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!