Otthon

2014.07.14. 09:51

Használt lakás vásárlás – erre figyeljen! (x)

Az ingatlanpiacon érdeklődők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon megéri-e használtan vásárolni, vagy inkább a hitelezési lehetőségek kihasználásával célszerűbb-e inkább új lakás mellett dönteni.

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, de tény, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetet és a munkaerő-piaci viszonyokat tekintve sokan szívesebben teszik le voksukat az olcsóbb, használt lakások, házak mellett. Azért is hat ez csábítóan, mert a felújítás munkálatai sokak számára megoldhatóak ismerősök, barátok segítségével és szakértelmével. Az ingatlantajolo.hu szerint is megéri a használt lakás eladó kínálatban keresgélni, ugyanis az árak már jó ideje kedveznek azoknak, akik akár befektetési, akár lakhatási céllal kívánnak vásárolni. Cikkünkben igyekszünk felhívni azokra a sarkallatos pontokra a figyelmet, amelyekkel leggyakrabban merülnek fel problémák a használt ingatlanok esetében. Tartson velünk, előzze meg az adásvétel után kiderülő kellemetlen meglepetéseket, és vásároljon körültekintően akkor is, ha  használt lakásról van szó!

Nem elég csupán az árra figyelni! Kétségtelen, hogy vonzó lehet a vágyott környéken egy olcsó ház, de lásson a dolgok mögé, és legyen tisztában a hibalehetőségekkel. Az ingatlanok közötti válogatás során az elhelyezkedés döntőnek bizonyul, hiszen nem mindegy, hogy mennyire lesz könnyen megközelíthető leendő otthona. E szempontból szinte mindegy, hogy tömegközlekedéssel jár munkahelyére, vagy zöldövezetben az autósok kényelmét élvezi, hiszen ha órákat kell autóznia, vagy az oktatási intézmények és a bevásárlási lehetőségek esnek távol az ingatlantól, minden nap sok bosszúság érheti emiatt.

Elsőre a külső hibák a szembetűnőek. Az omladozó vakolat, a régi, kopott nyílászárók egyértelműen arra utalnak, hogy az energiatakarékos téli hónapok érdekében akár komoly felújításra és hőszigetelési munkálatokra lehet szükség. Fontos tudnia, hogy ez házak esetében a homlokzat nagyságától és a nyílászárók számától függően akár egymillió forintot is kitehet. Ha tehát mindig is egy régies villa, vagy egy klasszikus polgári ház volt az álma, ám ez már külsőre is olyan állapotban van, ami bizony sok kívánnivalót hagy maga után, akkor nem biztos, hogy kizárólag a kedvező árak miatt érdemes emellett döntenie.

Szintén rendkívül fontos a gépészeti állapotra odafigyelni. Ha komolyan érdeklődik az ingatlan iránt, akár szakember segítségét is kérheti ehhez, aki már ránézésre meg tudja mondani, hogy a fűtés fajtája, a falak és burkolatok állapota, minősége milyen hátrányokat tartogathat. Ezekkel összefüggésben a rezsiköltségek is megjósolhatóak, ezek tekintetében nem biztos, hogy az ingatlantól megszabadulni kívánó eladó szavának kell hinnie.

 

Az ingatlantájoló is úgy véli, hogy több ingatlan hirdetés ajánlatát is érdemes megismernie, és időt, energiát nem spórolva megtekinteni az eladó lakásokat, házakat. Több szem többet lát, ha tehát van egy jó szakember ismerőse, hívja el nyugodtan magával, ő más nézőpontból fog az ingatlan állapotához közelíteni, és a frissen festett falak nem biztos, hogy elterelik figyelmét fontos hiányosságokról.

Ha úgy érzi, megtalálta az ideálisat, a jogi keretek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy minden szabályosan, törvényszerűen történjen az adásvétellel kapcsolatban. Az ügyvédi költséget mindig a vevő állja, ennek mértéke alku tárgya, de általában a vételár fél-kettő százalékát teszi ki. A neves ügyvédi irodák természetesen borsosabb áron dolgoznak, ám az őket megillető akár két százalék semmiség ahhoz képest, hogy náluk garantáltan olyan szolgáltatást kap, ami nem hagy majd kívánnivalót maga után. A földhivatali ügyintézések és a vételár kiegyenlítése után fontos odafigyelnie arra, hogy a kulcsátvétel már úgy történjen, hogy minden számla kiegyenlítésre került, és a közművek pontos leolvasása is megtörtént ezzel egyidejűleg. A hosszas teendők és a rohangálás után pedig ha minden jól megy, élvezheti végre az új otthon nyújtotta minden kényelmet. Az esetleges felújítási munkálatokkal használt lakás vásárlásának esetében feltétlenül számolnia kell, ám ez garantáltan nem jár majd felesleges idegeskedéssel, ha körültekintően választ, és tudja, mit kap a pénzéért.

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!