Otthon

2014.11.10. 14:50

Ha kicsi a fürdőszoba

A fürdőszobák mérete általában adott, gyakran elég pici. Akinek kis helyre kell bepréselni mindent, az elég nagy bajban van.

Prevics Borbála

A fürdőszoba tervezésénél gondoljuk végig, hogy mi az, amire feltétlenül szükségünk van! A funkciókat tekintve, ha tudjuk, szeparálhatjuk a mosás és a teregetés színtereit, ezzel két nagy helyet foglaló dologtól szabadulunk meg a fürdőszobában. A stílus kialakításokat ügyeljünk a helytakarékos megoldásokra! A klasszikus, rusztikus, romantikus stílusok bútorai, tárgyai sokkal több helyet igényelnek, a modern stílus letisztultabb elemei légiesebb hatást eredményeznek. A színeket is okosan válasszuk ki, ne vágjuk el a teret nagy kontrasztokkal és a mennyezet mindig világos legyen! Amennyiben nem szabályos alakú a helyiség, vagy itt-ott beugrók vannak, mindenképpen egy színt használjunk. A csempét és járólapot futtassuk végig a padlón és a falon, a csempe akár a mennyezetig is érhet, és vigyázzunk az átmenetekkel, vagy megszakításokkal. A felületi mintákat variáljuk, és ne a vonalvezetést szakítsuk meg. A mosdó és a vécé kiválasztásakor érdemes tudni, hogy egy karcsú lábú, vagy falra szerelhető mosdó ideális választás, de léteznek sarokba építhető darabok is. A csaptelep választásnál is figyeljünk arra, hogy a mosdó méretének megfelelő legyen, a kisebb jobban mutat majd.

Ha kicsi a hely, jobban át kell gondolni a berendezést

Kád vagy zuhany? A zuhany sokkal kisebb helyet foglal, a még szellősebb hatás kedvéért pedig válasszunk üveg zuhanyajtót. Extrém kicsi fürdőszobákba elegendő egy zuhanyfüggöny is. A fürdőzni vágyóknak pedig érdemes egyenes vagy aszimmetrikus sarokkádat beépíteni, ezek foglalják a legkisebb helyet. Egy szép üveg kádparavánnal mindkét funkciót ellátja majd. A tükör megfelelő kiválasztása ugyancsak lényeges. Minél nagyobb felületre kerülhet, de fontos, hogy egy darabból legyen, mert az osztás feldarabolja a teret. A szoba bal oldalára elhelyezett tükör kinyitja, ha pedig felér a mennyezetig, megnöveli a teret. Több tükör is kerülhet a falakra, és nem csak a mosdó fölé. A jó fényviszonyok megteremtése elengedhetetlen. A természetes fény, akár csak egy kis ablak is csodákra képes egy fürdőszobában. Elég egy roló vagy színezett üveg, hogy megvédjük a magánszféránkat a kíváncsi tekintetek elöl. Ennek hiányában bármelyik szomszédos helyiségből csempészhetünk egy kis természetes fényt pár darab üvegtéglával. Elengedhetetlen a mennyezeti és a tükör fölötti lámpa, de különleges fényhatásokat is elérhetünk a ma nagyon divatos Led-csíkokkal. A tárolás során minden apró kis lyukat ki kell használni, pár centis kis beugró is nagyon hasznos a tusfürdők tárolására. Próbáljuk kerülni a mélyebb bútorokat! Tegyük a polcokat a sarkokba, hogy minél kevesebb kiálló éllel találkozzunk, és a vécé fölötti részt se hagyjuk kihasználatlanul. A törülközőt akasszuk az ajtóra vagy a zuhanyajtóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!