Otthon

2016.12.23. 20:47

Fűrészelni télen is lehet

Szentbékkálla – A kiskertekben, biogazdaságokban a tél is ad munkát a gazdáknak. Ilyenkor lefűrészelhetjük a fák elhalt ágait és a faaprítékkal megalapozhatjuk a jövő évi komposztot.

Tóth B. Zsuzsa

Birkás Balázs biogazda szerint a biogazdaság művelése eltér valamennyire a hagyományostól, hiszen például a gomba betegségek ellen is lehet vegyszerek nélkül védekezni. Jó megoldás, ha odafigyelünk arra, hogy ne fülledjen be a fa. A szellős, átjárható lombkorona a termés mennyiségét nem befolyásolja, igaz viszont, hogy többlet munkát ad a gazdának. Balázs szerint augusztusban, az úgynevezett zöld válogatás során is eltávolíthatjuk az elhalt ágakat, hiszen akkor látszik legjobban, hogy melyiket kell lefűrészelni. Azonban a gondos gazda szeme ilyenkor is észreveszi, hogy melyiket kell levágni. Látszik a színén, a kéreg állapotán, valamint ugyan alvó rügy formájában, de a jövő évi rügyek már ott vannak az ágakon, azok is árulkodnak. Távolítsuk el az elhalt ágakat. Ha nagy fiatalítást, brutális csonkítást tervezünk, annak is most van itt az ideje. Ideje van a lemosó permetezésnek is, amely bőséges, nem baj, ha a fa törzsén lecsorog. A biogazdaság szintetikus szerek helyett hagyományos kontakt anyagokat használ. A rézgálic, bordói lé alkalmas. Most még talajmunkát is végezhetünk, annak érdekében, hagy a téli csapadék legjobban hasznosulhasson a fák közelében. Az utolsó kultivátorozás, tárcsázás során a felszínen maradt mikrobarázdák segítik a csapadék megtartását, az erózió megelőzését. A biogazdaságban a biomassza körforgásban van. A nyesedéket szecskázás után komposztálhatjuk. A beteg ágakat lehetőleg ne abba a komposztba tegyük, amelybe a többit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!