Otthon

2017.04.24. 09:29

Fűben fában

VESZPRÉM - A természetben fűben, fában, virágokban orvosság van. Hamarosan mindent beleng az akác édes illata.

Tóth B. Zsuzsa

Az akácvirág főzete köhögéscsillapító, enyhe hashajtó. Virágzás után az akácfa kérge is hasznosítható gyomor és bélfekély gyógyítására, főzve. Májusban nyitja szirmait a galagonya, amely a szív gyógyszere. A virág, a levél és az ágvég is tartalmaz hatóanyagot és együtt is főzhetjük. Tartalmaz B és C vitamint, vérnyomást és szívidegességet csökkent, érelmeszesedés ellen szintén hatásos.

Régóta köztudott, hogy az ilyenkor már javában virágzó gyermekláncfű sárga virága és szára egyaránt ehető. Epeműködést segítő, vértisztító, valamint májat gyógyító hatása van. A virág szárát főzés nélkül együk, kicsit keserű ugyan, de ha lassan elrágcsáljuk, elmulasztja a fejfájást. A virágból ügyes háziasszonyok mézet, szörpöt is készítenek. A leveleit ugyancsak nyersen fogyasszuk, salátának, vagy más salátába keverve kiváló, valamint segíti a tavasszal éppen aktuális fogyókúrát. A gyökeréből viszont főzhetünk teát. Szép lesz tőle a bőrünk, lebontja felesleges zsírt, gyógyul a májunk.

A vadárvácska körömnyi virágja olyan, mint a jól ismert, kerti változata, csak éppen annál jóval kisebb. Vértisztító, nyálkaoldó, vérnyomáscsökkentő hatása van, továbbá a csalánkiütés gyógyítását szintén segíti. Ehetjük nyersen is, de díszítheti az ételt és a felesleget most szellős, meleg helyen megszárítva akár majd télen is főzhetünk magunknak gyógyító virágteát mindegyik itt felsorolt növényből.

Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy csak forgalmas utaktól távol, olyan helyen gyűjtsük a növényeket, ahol a lehető legtisztább a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!