Otthon

2015.03.02. 14:30

Fillérekből hasznos tárgyak

Ajka - A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ ifjúsági csoportja rendszeresen szervez kézműves foglalkozásokat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Penk Tímea

Viaszné Meinczinger Katalin és Horváth Rita, a művelődési ház ifjúsági csoportjának a munkatársai maguk is szívesen kézműveskednek, és adjákát át tudásukat a foglalkozások résztvevőinek.

Két-három éve szerveznek kreatív foglalkozásokat a városban, amelyek egyre népszerűbbek. A gyermekeknek tartott kézműves játszóházak mellett a felnőttek is igénylik a hasonló programokat. Tizenöt-húsz, sőt, néha még több ember is részt vesz egy-egy foglalkozáson, nem csak nők az érdeklődők.

A kézműves szakkörön sokféle anyaggal és technikával dolgoznak, könnyű és közepesen nehéz alkotásokat hoznak létre.

Bartáné Schenek Katalin óvónőt is felkérte az ifjúsági csoport, hogy tartson bemutatót a szakkör tagjainak.

Bélelt cipzáros kulcstartót készítettek kézi varrással pamutvászon anyagból, ház és bagoly mintával díszítve. Először körbevágták a mintát, majd rávarrták a háztetőt és az ablakokat. A végén belevarrták a cipzárt, ez precíz munkát igényelt.

A kulcstartó készítése az előadó szerint közepes nehézségi fokot jelent. Varrógéppel könnyebb lenne elkészíteni, de azzal sokan nem tudnak varrni. Persze, amit itt kézzel elvégeznek, azt otthon sokan géppel megvarrják meséli Katalin, tavaly is számos olyan dolog létrejött, amit otthon is megcsináltak és elajándékoztak a résztvevők.

Az itt megvarrt kulcstartó nem költséges, hulladékból is elkészíthető. Csak a cipzárt kell megvenni, ami szintén nem jelent nagy kiadást.

Fillérekből, pici kézügyességgel és kreativitással hasznos és szép eszközök készíthetők, amelyek ajándéknak is kitűnőek.

Egy másik alkalommal Németh Beáta virágkötő volt a kézműves szakkör vendégelőadója, akivel tavaszi ajtókoszorút készítettek. Kétféle, sötét és világos koszorúalapból választhattak a foglalkozás résztvevői, amit textil virágokkal, szalaggal gyönggyel és egyéb kiegészítőkkel díszítettek.

A különleges textil virágot is kézzel készítették el: egy csík anyagot összehajtottak, majd megvarrták és megráncolták. A végét ragasztópisztollyal összeragasztották.

A hozzávalókról a művelődési ház ifjúsági csoportja, illetve a virágkötő gondoskodott. A virágokat filcből vagy vászonból célszerű elkészíteni, amelyekhez Horváth Rita és Viaszné Meinczinger Katalin készítették el a sablont.

Az ifjúsági csoport munkatársai kérdésünkre azt is elmondták, hogy a szakkörön kívül a nagy ünnepek előtt mindig tartanak nyílt foglalkozásokat, hogy alkalomhoz illő alkotásokat hozzanak létre, de pedagógusoknak is rendszeresen szerveznek oktatást. Ugyancsak kedveltek a nyári szünetben a gyerektáborok, amelyeken főleg általános iskolás gyerekek vesznek részt. Pedagógusok, bőrműves, illetve foltvarrással, papírral foglalkozó szakemberek vezetik a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!