Otthon

2015.01.19. 10:50

Ezermesterek a családban

Nagy kincs a családban egy olyan rokon, aki nemcsak jó ízléssel van megáldva, hanem meg is tudja valósítani az elképzeléseit.

Penk Tímea

Kiss István egy belvárosi társasházban él családjával. Asztalos és épületasztalos szakmában dolgozik, egyebek mellett ajtók és ablakok gyártásában vesz részt.

Nemcsak István szakképzettségének, hanem szépérzékének is köszönhető az otthonának a barátságos és praktikus kialakítása.

Kiss István asztalos az otthonában sok bútort saját kezűleg készített, karácsonyra egy kinyitható asztallal lepte meg a feleségét (Fotó: Penk Tímea)

A lakás szinte minden bútorát a családfő készítette saját kezűleg, a tér adta lehetőségeknek és a családtagok igényeinek megfelelően. István felesége, Katalin, és gyermekeik, Viktória és Zoltán büszkék arra, hogy a családfő munkája és persze a szíve is benne van a bútoraikban. A bejárati ajtót, a nappali és az étkező bútorait, szekrényeit, a gyerekszoba berendezéseit, a dolgozó sarok asztalait is mind István készítette az elmúlt évtizedek alatt. Legújabb munkája egy kinyitható asztal, amellyel karácsonyra ajándékozta meg a családját. A helyszűke miatt praktikus egy ilyen bútordarab, ugyanakkor a fiókok tárolási lehetőséget biztosítanak.

Bár Kiss István előnyben részesíti a természetes anyagokat és a natúr színeket, arra is vannak ötletei, hogy miként lehet például egy hagyományos ajtót érdekessé és különlegessé tenni.

Az unalmas fehér ajtókat „feldobhatjuk” egy kis füstöléssel

- Zománcfestékkel le kell festeni az ajtó felületét, majd megfordítva elhelyezni. Közvetlenül kenés után, mielőtt megszárad a festék, meg kell gyújtani egy újságpapírt, és ezzel körző mozdulatokat végezni az ajtón. A füst megfogja a festéket és érdekes mintázatot ad neki, mintha márványból készült volna mesélte István, aki festőktől látta ezt a műveletet. Az ő otthonában nincsenek ilyen ajtók, de van olyan barátja, akinél ilyenek a nyílásszárók, sőt, a lakás eredeti beépített szekrényeit is ezzel a füstölős technikával dobták fel .

Kiss István tehetsége és kreativitása a gyerekeit is arra ösztönözte, hogy bátran kísérletezzenek és próbáljanak ki különböző technikákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!