Otthon

2014.08.04. 15:25

Ez a legtágasabb tér, amit láttunk - Veszprém megye legszebb díszkertje (9.)

Ez a kert közel fekszik az egyik lakótelephez, de amikor ismerkedünk a ház környékével, elfeledkeztünk róla.

Varga Ibolya

Nagy József és felesége Nagyné Gyimóthy Andrea három gyereket nevelt fel, már csak a legfiatalabb él velük, a nagyobbak önálló otthont, s benne természetesen saját szép díszkertet alakítottak ki. Idén ez a legnagyobb kert, amit láthattunk, 1400 négyzetméteres.

Ebben a kertben Nagy József gondolja ki a változásokat, de felesége Nagyné Gyimóthy Andrea is naponta szépítgeti, ápolja (Fotó: Penovác Károly)

Természetesen több részre tagolható, még a ház melletti rész is. A régi bejáratot már lezárták, az ottani udvart le is betonozták, ami jó volt, míg kicsik voltak a gyerekek. Néhány éve azonban Andrea kívánságára József feltörte a betont az egyik szélen és a sarokban. Így alakult ki egy sziklakert és egy szép ágyás, amelyikben mindig virágzik valami. A ház másik oldalán főleg a falakra erősített edényekben élnek növények vagy felfuttatták őket. Az apácarácsot József készítette tujából már több mint tíz éve. Semmi felületi kezelést nem kapott, de olyan, mintha vadonatúj lenne. A házigazda egyik hobbija a fa, ért is hozzá. Tíznél több szakmája van, ezek közül több kötődik ennek az anyagnak a megmunkálásához, mely egész életünket keretezi, jobbá, szebbé, elviselhetőbbé teszi.

Megtudtuk, hogy a szobában a lambériát platánból készítette. A rögzítéseknél előre kellett fúrni a lyukakat, nem lehetett simán belekalapálni a szögeket, de megérte a fáradságot, gyönyörű, nem vetemedik, görbül. Amúgy mindig kicsit mást épít, mint mások. Például a pergola alapjait már kialakította és a faanyagot is beszerezte hozzá, csak idő kérdése, hogy elkészüljön. Az alap máshol négy-, hat - vagy nyolcszögű, itt hétszögű. A ház melletti lugasra kivit futtattak, ami jó termést ígér. A másik lugason, amelyik a pihenő rész közelében van, szeder érik, legalább hetven kilós termésre számítanak. Az egészen zöldtől a már érett termésig minden fázis egyszerre látható. Sok tuja él a kertben, melyek döntő többségét Andrea nevelte fel magról, bár az elején vásárolt is néhány apró cserepes csemetét, de már kialakította a saját csemetekertjét.

Tavaly több nagy tujájuk kiszáradt, József azonban megtalálta az információs sztrádán a betegség leírását és azt a szert, amivel eredményesen felveheti a harcot ellene. A növények rendszeresen tápoldatot kapnak, mert a talajban lévő anyagok önmagukban nem lennének elegendők a fejlődésükhöz. Két kerti tavat alakítottak ki és ezeken kívül nyaranta a mobil medencét is feltöltik vízzel.

Az egyik kerti tavacskában csobogó van és vízinövények, díszhalak. A másikban öt vörösfülű ékszerteknős éldegél. Volt még egy teknősük, de az szeretett kimászkálni a nekik kialakított területről és egy hideg télre nem tudták bevinni a házba, megfagyott a másik tavacskában. Nagyon sajnálták, a gyerekek meg is siratták. Itt megterem a család csaknem teljes gyümölcs-szükséglete, azért nem a teljes, mert a barackok például rosszul érzik magukat ezen a területen.

A kert végében veteményes is van, ahol kordonra futtatják a paradicsomot és az uborkát, egy másik részen a zöldfűszereknek is jut hely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!