Otthon

2014.09.08. 11:10

Érdemes belevágni a kerti tó építésébe

A nyári melegben jólesik a vízparton tölteni az időt. A legszerencsésebb, aki ezt naponta megteheti, akinek saját medencéje, vagy kerti tava van.

Tóth B. Zsuzsa

Első pillantásra kemény munkának tűnhet egy kis tó kialakítása és fenntartása, Szásziné dr. Horváth Henrietta természetvédelmi szakmérnök, agrármérnök szerint azonban érdemes belevágni.

A tónak legalább néhány négyzetméternyi szabad területet keressünk a kert, udvar védett részében. A vízfelületnek ugyanis minimum három négyzetméterenek ajnálott lennie, hogy tiszta maradjon. Azzal is számoljunk, hogy a tóparti növények újabb pár négyzetmétert elfoglalnak majd. A tavat saját kézzel is kiáshatjuk, ha van egy kis erőnk, kitartásunk. Lehet fokozatosan mélyülő, egyik partján lépcsőzetesen, hogy nagy cserepekben oda süllyeszthessük majd a vízi növényeket. Ha egy öbölben egészen sekély, a partra futó részt ki tudunk alakítani, akkor sosem fogunk szembesülni azzal, hogy a kisállatok tragikus véget érnek.

A sünök és gyíkok, fiatal madarak könnyen csapdába esnek egy meredek falú tónál. Így a fürödni és inni leszálló madarakban is gyönyörködhetünk. Legyen azonban legalább egy pontja, amely minimum egy méter mély, hogy az aranyhalak a téli időszakban is elférjenek a vastag jég alatt. A tó fenekére terítsünk agyagot, homokot, hogy rá fektetendő tófólia ne sérüljön meg.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A képen látható tó oldalát kitapasztották nedves homokkal, és arra geotextíliát is tettek a tófólia védelme érdekében. Fóliát egyébként ma már könnyű beszerezni itthon is, érdemes speciális tófóliát vásárolni, amely vastag és hosszú évekig ellenáll a tűző napnak, fagynak. A tó vízszintje fölött ugyanis pár centi szélesen ki lesz téve az időjárásnak. Akkor is, ha a szem elől azon a részen körben eltakarjuk a terméskövekkel. Aki vállalkozó szellemű, készíthet csobogót is a tó mellé, vagy bele a vízbe, a folyamatos oxigénpótlásnak örülnek majd a halak és a növények. Ezt kombinálhatjuk szűrőrendszerrel is, amely megfelel a tó méretének. Ma már biológiai szűrők gazdag választéka kapható, azokkal a káros algákat is el tudjuk pusztítani vegyszerek nélkül.

 

Címkék#kerti tó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!