Otthon

2017.05.29. 17:45

Épül a jövő: már energiatakarékos házunk is lehet

VESZPRÉM - Attól, hogy egy ház jól szigetelt, még nem környezetbarát. Erről beszélt lapunknak Kazinczy Gyöngyvér építész.

Sági Ági

Vannak energiatakarékos és vannak környezetbarát házak, és nem biztos, hogy egy energiatakarékos ház környezetbarát is. Sok passzív házként bemutatott ház kívül polisztirol, belül polisztirol, és középen kiöntik betonnal. Ez ugyan energiatakarékos, de nem környezetbarát ház - mondja Kazinczy Gyöngyvér építész, aki diplomája megszerzése óta környezetbarát házak tervezésével foglalkozik.

- Szigetelni mindenképpen kell, hogy kevés legyen a hőveszteség, de nem mindegy, hogy mivel. Sajnos a polisztirol jelenleg nem mindenhol váltható ki. A födémen, homlokzaton, tetőtérben lehet más anyagokat is használni, de például a lábazatnál, ami lemegy a földbe, muszáj kemény polisztirolhabot tenni, mert egyelőre nincs más technikai megoldás. A környezetbarát építészet arra is törekszik, hogy minél kevesebb betont használjon, de az alapot és a koszorút betonból kell készíteni. Lehet szalmából vagy vályogból is építkezni, de ezekhez a házakhoz is kell alap és koszorú. Sajnos nem igaz, hogy egy környezetbarát ház olcsóbb vagy ugyanannyi, mint a hagyományos. Az építkezést körülbelül 25 százalékkal drágítja meg a környezetbarát anyagok használata. Elég csak ar-ra gondolni, hogy mivel kenjük le a hajópadlót. Hagyományos fakezelő szerrel, vagy környezetbarát anyaggal, ami drágább. Vannak azért alternatívák, melyek olcsóbbak is lehetnek. Mi a festés helyett például meszelést szoktunk javasolni. Ezt, ha hagyományos mésszel csinálják, akkor olcsóbb, mint ha festéket vásárolnánk. A környezetbarát építészet a fa nyílászárók mellett teszi le voksát. Nem- csak azért, mert a fa természetes anyag, hanem mert a fa nyílászárókat lehet javítani. Ha a fának nekiütődik valami, le lehet csiszolni, le lehet kezelni, és nem megy tönkre. A műanyagnak van egy élettartama, ami sokkal rövidebb, mint a fáé, tönkreteszi az UV- sugárzás, és nem javítható, ha megsérül.

A fát ugyan kezelni kell évente akár többször is, de az élő anyaggal foglalkozni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!