Otthon

2014.10.13. 16:00

Ehető faragás

Ma már a leendő szakácsoknak és cukrászoknak iskolai képzés keretében tanítják az ételszobrászatot.

Sipos Ottó Tibor

A háziasszonyok régen rájöttek arra, hogy nem csupán az ételek íze, hanem a feltálalt étel vizuális megjelenítése is fontos. Az ételszobrok, gyümölcsfaragások ehető alapanyagból készülnek. Igaz, néha pillanatok alatt eltűnnek az asztalról a sok munkával elkészített művek is, ezért az ételszobrászatot mulandó művészetként emlegetik. Mindenki képes feldíszíteni asztalát, de azok tudnak igazán szépet alkotni, akiknek nem teher a konyhai munka, hanem alkotóműhely, a családi otthon egyik fontos tere.

- A mama olyan szépen tud teríteni, olyan finomakat tud főzni! Én is mindent beleteszek, és mégsem olyan az íze - állította az egyik fiatalasszony - , még a zsíros kenyerének a zamata is más. - A mama erre így válaszolt: Az idődet, ha teheted, mindig úgy próbáld beosztani, hogy főzésre-sütésre kedved szerint jusson. Csak akkor tudod az ételeket igazán finomra készíteni, a szemnek is étvágygerjesztően, tetszetősen tálalni, ha annak elkészítésére van időd. Ha van időd, türelmed is van. Ha van türelmed, a szívedet is bele tudod adni az ételekbe, és ez a legfontosabb. Minden étel elkészítéséhez, tálalásához idő és türelem kell, de különösen fontos ez a hidegtálak, sütemények, torták esetében. Ha ennek a kettőnek időnek és türelemnek nem vagy birtokában, jobb, ha bele sem kezdesz. Ha vendégeket vársz, különösen nagy gonddal járj el! A szépérzékkel, precízen terített asztal, az esztétikusan tálalt étel minősíti a háziasszonyt. Mindig ügyelj a részletekre!

A teríték az ételszobrászat segítségével sugallja: szeretettel várt vendég érkezett otthonodba. Egy szépen megterített asztal láttán semmiképpen se fukarkodjunk az elismeréssel, hálánk kifejezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!