Otthon

2015.04.20. 15:19

Egyre nagyobb teret hódít az ólomüveg a lakberendezésben és az építészetben

Veszprém - Ikotity Ildikó üvegfestő és ólmozottüveg-készítő remek ötleteket ad ahhoz, hogy lakásunk berendezését gyönyörű üvegtárgyakkal frissítsük fel.

Tóth B. Zsuzsa

Ildikó egyedi tervezésű ólombetétes és rézfóliás dísz-üvegei, tiffany berendezési tárgyai, dísztárgyai a visszafogott árnyalatoktól a harmonikus, de élénk színekig képviselik a palettát. Ildikót ugyan gyermekkorában is vonzotta a festés, rajzolás, mégis csupán néhány éve foglalkozik díszüveg-, mozaik-készítéssel, festéssel, valamint ékszerkészítéssel és fusing technikával. Vallja, hogy közel állnak hozzá a geometrikus és aszimmetrikus formák. Kedveli az íves darabokat. Ötleteit a természetből és képzeletéből meríti. A szecessziós, az absztrakt minták, a népi motívumok és a jelképrendszerek egyaránt foglalkoztatják. Szereti összeilleszteni a különböző struktúrájú üvegeket, szívesen kelti életre a tradicionális festett darabokat. Ihletet ad számára a dísz-üvegeken keresztül beáramló fény színes játéka, az üveg formázhatósága.

Ikotity Ildikó újabb kiállításra készül

- Varázslatos tud lenni az üveg változatos fénye, amely végtelen nyugalmat és harmóniát áraszt mindenki lelkében. A színek mindennapi életünk alapvető részei, amelyek befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket és lelkivilágunkat. Az alkotás örömet szerez számomra, és jó érzés azokra az emberekre gondolnom, akiknek készítem a munkáimat. Fontosnak tartom azonban, hogy ismerjem megrendelőim természetét, otthoni környezetüket. Tudjam, hogy milyen a hozzájuk legközelebb álló színvilág, stílus.

Vannak, akik a klasszikus formát kedvelik, azonban sokan a mai modern változatokat keresik inkább. Egyre nagyobb teret hódít az ólomüveg a lakberendezésben és az építészetben. Bátran használhatjuk ajtók, bútorbetétek, térelválasztók, felülvilágítók, lépcsőfeljárók, falba süllyesztett világítások formájában az üveget mondja Ildikó. A tiffany lakberendezési tárgyak, tükrök, képek, vázák, díszdobozok, szobrok, lámpák és használati tárgyak különleges hangulatot adnak a lakásban. A fusing technikával készült darabokat Ildikó az ólomüveg közé is beépíti, ezzel különleges hatást ér el. Szebbnél szebb divatékszerek, használati tárgyak és dísztárgyak ugyancsak készíthetők ezekkel az eljárásokkal. Exkluzív ajándék lehet az üvegből készült használati tárgy vagy ékszer. Az egyedi darabokkal háttérbe szoríthatjuk a sorozatgyártás termékeit, amelyeket olcsóságuk miatt kedvelnek, azonban valódi értéket nem képviselnek. Ildikó javasolja, hogy környezetünkben legyen inkább minél több olyan alkotás, amely mesterek munkáját dicséri.

Ikotity Ildikó a szakmát 2009-ben tanulta neves művészektől a budapesti Szimultán Képző- és Iparművészeti Tanodában. Jelenleg tagja a Budapesti Honvéd Kulturális Egyesület veszprémi tagozatának. Mivel az olajfestészettel is megismerkedett, belépett a Veszprém-ért Művészkörbe is, amelynek vezetője Fazekas Orsolya, művészeti vezetője N. László Gizella festőművész. Az egyesülettel csoportos kiállításokon vesz részt, de a honvédségi alkotótáboroknak szintén aktív résztvevője.

Kihívást jelent számára egy-egy nagyobb üvegmunka, amelynek készítéséhez segítséget nyújtanak Antal Károly fémszerkezetei, kovácsoltvas jellegű munkái. Korábbi, gyulafirátóti műhelyét kinőtte, Veszprémben talált nagyobb helyet.

Alkotásait legközelebb a Petőfi Színházban május nyolcadikán nyíló kiállításon láthatják az érdeklődők a Katonák a művészetben című csoportos tárlaton.

Ikotity Ildikó a honvédségtől ment nyugdíjba. Stúdiós, fényképész volt a seregben, majd humán beosztásban dolgozott.

A művészet tehát egész élete során elkísérte, ugyan hol közelebb, hol kissé távolabb került attól. Azonban vallja, hogy most, üvegfestőként és ólmozottüveg-készítőként találta meg igazán a saját útját és boldogságát.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!