Otthon

2014.09.29. 15:05

Egyedivé alkotja otthonát

Praktikus és szép alkotásokat készít Vincze Károlyné, akit Juti néven sokan ismernek Balatonfüreden.

Penk Tímea

A kézműves tevékenység nagyon fontos Jutinak, teljesen kikapcsol, sikerélményt ad és jó kedvre derít – vallja. Sok hasznos dolgot készíthetünk, egyedivé tehetjük a lakásunkat vagy az öltözködésünket, és nem utolsósorban újrahasznosíthatunk különféle anyagokat és holmikat.

Vincze Károlyné Juti élvezi, hogy saját kezűleg díszíti balatonfüredi otthonát

– Úgy nőttem fel, hogy a családunkban mindenki alkotott valamit. Édesanyám és nagynénéim mindig kézimunkáztak, kötöttek, horgoltak, varrtak, de akadt férfi is, aki hímzett. Falun régen mindent el tudtak készíteni maguk az emberek. A nagymamám idős korában kezdett hímezni, amikor már beteg volt, és nem tudott dolgozni – emlékszik vissza Juti.

Levendulaszívek Jutitól

Az alkotás rengeteg örömöt ad – hangsúlyozza Vincze Károlyné. Élvezettel mesél arról, hogy ma újra divatba jöttek a különféle kézműves technikák, tanfolyamokon is megtanulhatjuk őket, de sok szép könyv és magazin is megjelenik a témában, és természetesen az interneten is megtalálunk mindent, amit csak tudni szeretnénk. A hozzávalókat pedig beszerezhetjük a hobbiboltokban. A klasszikus kézimunkákon kívül, mint a kötés, horgolás, hímzés, szövés, varrás, sok egyéb technika is ismertté vált, mint például gyöngyfűzés, dekupázs, azaz szalvétatechnika, origami, scrap-book, azaz albumkészítés, nemezelés, gyertyaöntés, szappanöntés, papírmerítés, papírmasé, gipszöntés, üvegfestés. Kimeríthetetlen a lehetőségek száma.

A szivaccsal tömött macskák védenek a huzattól

– Én már gyerekkoromban megtanultam kötni, és azóta is ez az egyik kedvencem. Hímeztünk is, makraméztunk, subáztunk, mindig volt valami alkotni való. Amikor pedig a lányaim kicsik voltak, és a '80-as években nemigen lehetett az üzletekben szép gyerekholmit kapni, elkezdtem varrni. Anyukám és nagynéném megmutatta az alapokat, aztán magazinokból, szabásminták segítségével egyre bővült a ruhatár. Akkor viszont sok maradék anyag keletkezett, ezért megtanultam a foltvarrást. Ez lett aztán a kedvencem, ma is, ha csak van egy kis időm, összepárosítom az anyagdarabokat. Teljesen kikapcsol, végtelen a variációk száma. Ha pedig kisbaba érkezik a családba vagy a baráti körbe, biztosan kap tőlem egy patchwork takarót.

Falvédő is lehet a lakás dísze

Ha ajándékot szeretne adni valakinek, Jutinak az sem gond. Néhány esti vagy vasárnap délutáni ötletelés után készít valamit, ami biztosan egyedi lesz. Járt szövőtanfolyamra is, és kosárfonást is tanult. Mindkettőt nagyon hasznosnak tartja. A szalvétatechnika szerinte egy kicsit aprólékos, de az eredmény annál szebb.

– Biztatok mindenkit, hogy bátran kezdjen bele valamilyen alkotásba. Ha kreatívak vagyunk, egy kis gyakorlattal különleges darabokat készíthetünk. Nemcsak lakásunkat díszíthetjük, hanem sok örömöt szerezhetünk magunknak és szeretteinknek. Nem baj, ha hibát vétünk, attól is egyedi lesz a munkánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!