Otthon

2015.03.23. 17:10

Egyedi faldekorációk

Az elmúlt időszak egyik legközkedveltebb dekorációs elemét a különféle fali matricák képezik. Bár még mindig népszerűek a tapétacsíkok, a matricákkal jóval egyszerűbben és sokszor olcsóbban díszíthetjük kedvenc helyiségeinket.

Szabó Erzsébet

A falmatricákat bármilyen festett falrészre, vagy más, gondosan megtisztított, sima és száraz felületre felvihetjük, például fém- vagy faborításra. Segítségükkel sok esetben olyan hatást érhetünk el, mintha valóban festettük volna a minden oldalról szabályos és egyenletes remekművet. Nagy előnyük, hogy nem igényelnek semmilyen kézügyességet, némi türelmet azonban igen, hiszen az öntapadós matricákat, különösképpen a nagyobb méretűeket, óvatosan kell felhelyezni.

Bakos Zsolt festékbolt-tulajdonos sokféle falmatricát tart
Fotó: Penk Tímea

Miután a választott felületet megtisztítottuk, áttöröltük, helyezzük el a védőfóliával borított matricát a kívánt szögben. Jelöljük be a helyét ceruzával, szükség esetén használjunk vízmértéket. Nyomkodjuk rá alaposan az átvivő fóliára a matricát, majd távolítsuk el az alsó papírréteget, végül az átvivő fóliával borított matricát a jelöléseknek megfelelően rögzítsük. Az átvivő fólia lehúzásával mindig felülről lefelé, illetve balról-jobbra haladjunk, és feltétlenül használjunk műanyag spatulát vagy textilt annak érdekében, hogy a matrica alaposan rögzüljön. Utolsó lépésként hajszárítóval gyengéden melegítsük át a felragasztott matricát, így az hibamentesen tud idomulni a felülethez.

A fali matricák egyszerűségük és sokszínűségük mellett még egy jelentős előnyt tartogatnak, ugyanis dacára annak, hogy kellően masszívak, ha meguntuk a látványt, könnyű őket eltávolítani. A különféle felületekről egyszerűen lehúzhatjuk őket, majd némi alkohollal tisztára törölhetjük az esetlegesen megmaradó ragasztónyomokat. A falra ragasztott matricák esetében ismét hajszárítóval kell kicsit átmelegítenünk a felületet, így anélkül tudjuk eltávolítani a díszt, hogy a fal festését megsértenénk.

Címkék#falmatrica

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!