Otthon

2014.11.03. 17:00

Egy dinó a nappaliban?

Egyre divatosabb dinoszaurusz-csontokat beszerezni otthonra. Magánszemélyként kivételes esetekben vásárolhatunk leleteket, azonban nem mindegy, honnan, mit és milyen körülmények között.

Kutasi Zsófia

Múzeumoktól tilos csontokat vagy más régészeti értékeket vásárolni. Amikor egy lelet bekerül a gyűjteménybe, leltári számot kap, és nem juthat magánkézbe. Magánszemélyek mégis sok esetben hozzájutnak leletekhez – persze nem mindig legálisan.

Az USA-ban, Németországban és Kínában gazdag gyűjtők saját feltárásokat végeztetnek, ahonnan értékes leletek kerülhetnek elő, melyek sokszor a feketepiacon cserélnek gazdát.

Azonban előfordul, hogy egy gyűjtő múzeumnak ad el vagy adományoz ilyen típusú leletet. Külföldön a múzeumok is vásárolnak; a chicagói Field Múzeum például egy teljes Tyrannosaurus rex-csontvázat vett meg egy indián közösségtől 7,6 millió dollárért. A Sue névre keresztelt csontváz azóta is rengeteg látogatót vonz.

Hazánkban a múzeumok sokszor pénztelenek, ezért nem jellemző, hogy nagy értékben leleteket vásárolnának fel. Különbséget jelent az is, hogy, míg külföldön a földben talált értékek nem minden esetben képezik az állam tulajdonát, hazánkban a legtöbb esetben igen. Így, ha valaki például régészeti leleteket talál, azt nem tarthatja meg vagy adhatja el. Az ősmaradványok védelmére azonban még nincs ilyen törvény. Veszprém megyében sok helyen bukkanhatunk kisebb, főként gerinctelen ősmaradványokra.

Zirc és Bakonybél környékén vagy a Ge- recsében például könnyen megtalálhatjuk a lábasfejűek ősi rokonait, az ammoniteszek és a nautiluszok megkövesedett maradványait. Ezeknek a leleteknek a birtoklása vagy adásvétele nem ütközik törvénybe. Dinoszauruszcsontokat már nem ilyen könnyű találni, a feltárások területein azonban tilos kutatni. - Fontos, hogy az ősmaradvány-lelőhelyek védettséget élvezzenek - hangsúlyozta Ősi Attila, az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoport paleontológusa. A különböző ősmaradvány-lelőhelyek védetté nyilvánításával kapcsolatos törvényt most készítik elő, a jogszabály remélhetőleg a közeljövőben már szavatolja az ősmaradványok biztonságát és kutathatóságát. Addig is a kutatók igyekeznek máshogy kivédeni, hogy az amatőr gyűjtők kifosszák az értékes lelőhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!