Otthon

2014.12.29. 15:01

Búcsú az idei orchideától

A színek világában az építészet, a lakberendezés és a divat területén is világszerte ismert cég több mint hatvan éve a világ színszakértője.

Prevics Borbála

Most búcsúzunk a 2014-es ragyogó orchideától, és bemutatjuk 2015 színét. a Marsalát.

A világ színszakértője minden évben meghatározza az év trendszínét, és megjelöl egy irányadó színtónust, amely jelentős hatással van a design, a divat- és a sminktrendek mellett a lakberendezési irányzatokra is.

Az árnyalatokat egy titkos gyűlésen választják, amelyen bizottsági tagok vesznek részt.

Kálló Ilona veszprémi virágboltos orchideával. E virágok érdekessége, hogy több különböző színárnyalatot hordoznak magukban, a szirmokon belül is. Az idei év orchidea színét a marsala váltja, amely fő- és háttérszínként is alkalmazható (Fotó: Nagy Lajos)

Volt már mandarintangó, smaragdzöld vagy éppen a 2014-es radiant orchid, azaz ragyogó orchidea, amelynek uralma 2015. január elsejével véget ér.

A ragyogó orchidea, egész pontosan a fukszia és a lila keveréke egy kis rózsaszín felütéssel. Az orchideák érdekessége, hogy több különböző színárnyalatot hordoznak magukban, a szirmokon belül is.

Egy nagyon különleges szín, nem tartozik az alapszínek közé, rendkívül nőies árnyalat. Az érzékenyebb, romantikusabb beállítottságú embereknek kedvez, sugározza magából a letisztultságot, a bájosságot és a nőiességet. A bájos szépséget és ártatlanságot közvetítő orchidea jól hat a kreativitásra, megragadja a tekintetet, beindítja a képzeletet és inspirál.

Megtalálhatjuk ezt a színt a lakástextilek, a tapéták, a bútorszövetek között is. Komplementer színe az oliva- és a mélyzöld. Türkizzel, sárgával párosítva élénk hatást kelt. Csokibarnával, bordóval, burgundival is látványos lesz az eredmény.

Az új év beköszöntével azonban a 2015-ös év divatszínének járó díjat a barnás beütésű borvörös árnyalatú marsala kapja.

Ehhez hasonló szín legutóbb 2007-ben fordult elő, az a chilli pepper, azaz chilli paprika névre hallgatott.

A marsala szín egy borfajtáról kapta a nevét. Fűszeres mégis természetközeli, nyugalmat, eleganciát és melegséget sugárzó földszín. Karakteres szín, mégis nagyon jól illik sok más árnyalathoz. Szürkékkel, világos árnyalatú kékekkel és akár még vadabb narancsszínnel is passzol.

A színszakértő cég hivatalos közleménye szerint: a marsala szín magabiztosságot és stabilitást nyújt, miközben táplálja a testet, a lelket és a szellemet. Ez a markáns színárnyalat, ahhoz a borpárlathoz hasonlóan, amelyről a nevét kapta, egy ízletes és tápláló étkezés gazdagságát és melegségét hordozza magában, míg a vörösesbarna alap kifinomult, természetes földérzetet kelt - hangoztatta a színszakértő cég

Klasszikus és modern lakásokba is jól használható a marsala. Leginkább kárpitos bútorokon, falon, textileken, kiegészítőkön érzi jól magát, gyönyörű testes színfoltként jelenik meg. A lakásban átszínezhetünk vele egy egész szobát, vagy akár csak egy falrészletet. Nagyon jól mutat egy szép tárgyon, ruhán vagy kiegészítőn, de akkor is divatosak leszünk, ha smink formájában viseljük.

Akik a 70-es évekért rajonganak, azok számára remek választás a marsala. A fényűzés, a luxus és az időtlen elegancia szerelmesei pedig rengeteg örömüket fogják lelni benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!