Otthon

2014.10.27. 09:30

Boszik és tökök

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31-e éjszakáján. Mára azonban az egész világon elterjedt, hazánkban is egyre népszerűbb.

Tóth B. Zsuzsa

Nem csak egyes óvodákban, iskolákban készítenek a gyerekek töklámpásokat, kis mécseseket, hogy aztán azokkal vonuljanak fel a település utcáin, hanem sokan már a lakást is feldíszítik halloweenre. Vagy legalább néhány jelképes, az őszre emlékeztető tárgyat beszereznek, készítenek e célból. Az dekorációs üzletek, ajándék- és virágboltok felkészülnek minden évben a keresletre, amely a kereskedők tapasztalata szerint egyre nagyobb. Hosszú Márta virágkötő szerint kis ügyességgel magunk is elkészíthetünk ízléses dekorációt a hó végi ünnepre. Ehhez szerezzünk be a virágboltból, vagy piacról apró, különféle színű és alakú dísztököket. Tegyük azokat kis fűzfakosárba, vagy egyszerűen az ablakpárkányra egymás mellé. Kiegészíthetjük a dekorációt például tobozokkal, vagy őszi termésekkel, csipkebogyóval, vadgesztenyével, platánfa, vagy akác termésével, különféle színes őszi falevelekkel.


Szebbnél-szebb alkotások születtek Balatonalmádiban, a nemrégen rendezett tökfesztiválon (Fotó: Stiger Ádám)

Utóbbiak szebbek és tartósabbak, ha előzőleg lepréseljük, majd lakkozzuk valamennyit. Kemény kartonra, vagy farost lemezre rajzoljuk fel a púpos hátú macska, denevér, vagy boszorkány sziluettjét, vágjuk ki, fessük feketére. Dróttal erősítsük hagyományos seprűre és tegyük az ajtó elé, vagy kis koszorúra ragasztva készítsünk belőle díszt az ajtóra. Óriás sütőtököt a zöldségesnél is vásárolhatunk. Vájjuk ki egyik oldalán a belsejét, úgy, hogy az üregbe mécsest helyezhessünk. A tök másik oldalán ablakokat, vagy szemet és cikkcakkos szájformát is vághatunk. A tök beléből készítsünk pirított tökmaggal, tejszínnel, hagymával finom téli levest, vagy például sütőtökös süteményt. A gyerekeket is bevonhatjuk egy óriás pókháló készítésébe, amit fonalból, spárgából, zsenília drótból fabrikálhatunk. Fekete zseníliából maga a pók is készülhet. Kiselejtezett fehér lepedőből, abroszból pillanatok alatt elkészül a szellem. Az anyag közepén a fejet tömjük ki puha ruhaanyaggal, kössük szorosra. Szemet ragaszthatunk rá fekete kartonból. Horgászdamilt erősítsünk az anyag sarkaihoz, majd azokat és a fejet illesszük a lakás egyik sarkában a fal különböző pontjaira a hatás kedvéért. A munkába ugyancsak bevonhatjuk az őszi szünetben a gyerekeket. Akinek nincs ideje, vagy kedve otthon barkácsolni, a hangulatos díszeket megvásárolhatja. A virágboltok őszi termésekből készített, különféle koszorúkat, asztali és ajtódíszeket kínálnak. Némelyik akár több éven át is ékesítheti a lakást, ha téltől a következő őszig becsomagolva tároljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!