Otthon

2015.02.09. 17:05

Az alkotómunka lelki ereje

Veszprém - Keramikus, fényképész, művészet-terapeuta és alkotó a veszprémi Zsolnai Tímea, aki saját lelki válságából is képes volt az alkotás és művészet erejével felemelkedni, mi több, sorstársain is segíteni.

Zsolnai Tímea alkotó-kézműves, akit az utóbbi időben egyedi, nem hagyományos értelemben vett töklámpásairól ismerhettek meg, most már országszerte. Veszprémi otthonában mesélt életéről, munkáiról.

Tímea fiatalkora óta alkot. Művészetterapeuta végzettséget szerzett a főiskolán, és már akkor azon gondolkozott, hogyan tudna segíteni másokon. Átsegíteni a sors nehézségein a rászorulókat az alkotás és művészet energiájával. Nem gondolta, hogy egyszer saját betegsége és emiatt családja eltávolodása, majd egyik fia elvesztése olyan lelki mélységbe sodorja, melyből ő saját magát lesz kénytelen felemelni. Hasonló sorsú alkotótársakra talált, például Gősi Vali személyében aki szintén elvesztette fiát és versek írásával próbálta feldolgozni a tragédiát. Ezek a versek ösztönözték Zsolnai Tímeát arra hogy például gyapjúképeket készítsen. Különleges megoldással teszi ezt, ugyanis színes gyapjúból kirakott háttér elé üveglapot helyezett, melyre szintén különböző technikákkal üvegfestést, illetve a síkból kidomborodó elemeket használ.

- Szerintem így tudom leginkább szimbolizálni a két külön világot: a jelent, a realitást, illetve a túlvilágot, ahol most a fiam lelke van - mondja Tímea, aki a festés mellett szobrászattal is foglalkozik. Sőt, szinte mindent kipróbált már, ami alkotás és művészet. Mostanában azonban világító töklámpásaival nyeri el egyre jobban környezete érdeklődést.

A töklámpás készítése immáron negyedik éve egyik kedvenc időtöltése Tímeának, aki az interneten egy amerikai oldalon figyelt fel erre a technikára, mivel külföldön a tökművészetnek nagy hagyománya van már. A Tiffany-technika tetszett neki, de amikor a töklámpákat meglátta, első látásra beleszeretett.

- Azon kívül, hogy megtetszett, csak arra nem gondoltam, hogy a szükséges tököket itthon nem tudom beszerezni. Azzal nem törődtem, hogy semmilyen leírás vagy útmutató nem volt a töklámpások elkészítéséhez. Először Magyarországon is ismert lopótökkel próbálkoztam, aminek az eredménye szörnyű lett. Úgy gondoltam, hogy a megfelelő eszközök beszerzésével az eredmény javítható lenne - meséli Tímea.

Mára az elengedhetetlen eszközöket Amerikából szerzi be a művész, akárcsak a festékeket és üveggyöngyöket, a tök alapanyagot pedig egyenesen Kenyából hozatja, hogy elkészíthesse művészi töklámpásait.

Az elmúlt négy év alatt sikeresen kidolgozta saját technikáját, legnagyobb vágya pedig egy saját műhely kialakítása. Jelenleg bérházi lakásának a konyhájában készíti a csodálatos alkotásokat, ami igen nagy zajjal, de még inkább rengeteg porral jár.

A lámpások elkészítése úgy kezdődik, hogy a kiszárított és kitakarított tökre felrajzolja az elképzelt mintát. Ötleteit a műkorcsolyából és ritmikus gimnasztikából meríti.

 

- Leülök a tévé elé papírra előrajzolt körrel, mintha egy tök lenne, és amint látok egy nekem tetsző színösszeállítást vagy a ruhákon egy-egy motívumot, azonnal lerajzolom - mondja Tímea.

A tökön kifúrja és vágja a mintákat, valamint a gyöngyök helyét, majd kívülről lefesti őket, és csak ezt követően helyezi a lyukakba a színes gyöngyöket. Végül egy LED-es lámpát szerel be, majd megcsodálhatja munkája eredményét.

Zsolnai Tímea alkotásaira felfigyelt Kövi Szabolcs fuvolaművész is, akinek a koncertjein rendszeresen megjelennek Tímea alkotásai. Úgy érzik, hogy valami különleges harmónia van a zene és a lámpások között.

A Zsolnai-töklámpások itthon teljesen egyedülállóak, rajta kívül még egy tökművész ismert az országban, aki teljesen más technikát használ. Bár egy-egy lámpás a legtöbb lakás különleges díszévé válhat Zsolnai Tímea munkáival, mégis inkább azt szeretné tolmácsolni az emberek felé, hogy az alkotás és a művészet az élet nehézségeit sokkal könnyebbé tudja tenni. Szeretne minél több embert rávenni arra, hogy találjon magának egy hobbit, elfoglaltságot, ami kiszakítja a mindennapok taposómalmából és folyamatosan felfrissíti a lelkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!