Otthon

2014.06.16. 12:20

Ági a rózsákat ültette el előszőr - Veszprém megye legszebb díszkertje (2.)

Veszprém - Csaknem ötven évvel ezelőtt építette fel otthonát a Koltay házaspár a város szélén, azóta alakítják a kertet is.

Varga Ibolya

Nekik még könnyebb volt megteremteniük a családi fészket - véli Koltay Nándor. Kedvezménnyel jutottak a telekhez, lebonthattak egy épületet, aminek a használható elemeit beépíthették a saját házukba. A fiatal szakemberek akkor sem kerestek sokat, ő vegyészmérnökként a Magyar Ásványolaj- és Földgázkísérleti Intézetben (MÁFKI) dolgozott, felesége porcelánfestőként Herenden. Ők laknak a legrégebben itt, 1966-ban kezdték el az építkezést, itt nevelték fel két gyermeküket, akik bizonyára Koltay Nándorné, Ágota hatására szép díszkertet alakítottak ki jelenlegi a lakhelyükön.

Koltay Nándorné tavasztól őszig gyakran terít reggelihez és vacsorához a kerti pavilonban, kedves növényei között (Fotó: Penovác Károly)

Ági először rózsatöveket vásárolt. Azt hallotta, hogy a rózsa hajtatással is szaporítható, kipróbálta és bevált. Egyik kedvence a fehér rózsa, amit kapuszerűen felfuttatott a bejárati lépcső előtt. Az előtt. Volt rá példa, hogy már azért nem tetszett neki, mert olyan sűrűn virágzott, hogy összeértek a szirmok, nem lehetett elkülöníteni a virágokat. Az előkertben van egy nagy rózsabokor, azt vásárolta, a színét kötötte ki, nem tudta, hogy parki rózsáról van szó, azóta megbarátkozott a termetével.

A bejárat mellett van egy színváltós rózsája is. Az egyik ma már hatalmas ciprust arasznyi növényként kapta ajándékba a lányától. Németországban élő barátnője is mindig valamilyen növénnyel lepi meg. Tavasszal levélben is küld neki virágmagokat. Tőle kapta a különleges színű klematiszt is, de azt a kis évelő növényt is, amit szegélyként használ a lépcső mellett. Természetesen sokféle muskátlija is van. Főleg évelő növényeket tart itt, de azért akad hely az egynyáriaknak is, most például a tátika, vagy oroszlánszáj virágzik. Az egyik sarokban epret nevel, még érleli a termését.

Az utcán járók megszólták már azért, mert sövényt ültetett az utcafrontra és nem egyszerű belesni a szép virágaira. Ennek egyszerű okai vannak, ha jó idő van, a kerti pavilonban reggeliznek és vacsoráznak és nem akarják, hogy kinézzék a szájukból a falatot. A pavilon maga is nagyon érdekes, úgy alakították ki, hogy belülről mind a négy sarkában éldegél egy örökzöld növény. Ági nem tud úgy kimenni a kertbe, hogy ne ápolja a virágait. A pavilon mellett álló asztalkát egy hajdani meggyfa tövének felhasználásával alakították ki. Megtudjuk, hogy innen nem túl messze van egy hatszáz négyzetméteres konyhakertje is Áginak, ahol szinte mindent megtermel, ami az egészséges táplálkozáshoz kell. A fáin madarak élnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!