Otthon

2017.06.26. 15:50

A szobanövények nem nyaralnak!

A nyaralás előtt ne feledkezzünk meg arról, hogy szobanövényeink itthon maradnak a meleg lakásban. Gondoskodjunk vízellátásukról.

Tóth B. Zsuzsa

Lantos Krisztina virágkötő azt ajánlja, ha nincs olyan személy, aki a megfelelő mennyiségű vizet fogja adni növényeinknek, amíg mi nyaralunk, akkor érdemes bevetni pár házi praktikát.

Ha mindössze egy hétre szeretnénk elutazni, egy egyszerű műanyag zacskóval is megoldhatjuk a növények itatását. Ne állítsuk a növényeket olyan helyre, ahol napfény éri őket. Alaposan locsoljuk be a növény földjét, majd a cserépbe szúrjunk le néhány hosszabb rudat vagy pálcikát. A rudak kifelé dől-jenek, lehetőleg ne érintkezzenek a növénnyel.

Vitorlavirág, flamingóvirág, majomfa és korallvirág - mindegyik jól tűri a szárazságot
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Vegyünk egy nagyméretű műanyag zacskót, és húzzuk rá a növényre úgy, hogy a pálcikák megtámasszák a növény körül. A zacskó nyílását jól zárjuk le, mert így a földből kipárolgó nedvesség majd visszajut a virágföldbe. Öntözhetünk vízszívó alátéttel is. Ezt a módszert azoknál a növényeknél tudjuk alkalmazni, amelyeknek a cserepe vízelvezető nyílással van ellátva.

A vízszívó alátét lehet bármilyen anyag, amely magába szívja a nedvességet: textil, filc, újságpapírköteg. Az alátét egyik felét fektessük vízzel telt mosdóba vagy kádba, míg a másik felét fektessük a csepegtetőre vagy a kád szélére, ahová a növényeket majd rá tudjuk helyezni. A vízszívó anyag megszívja magát nedvességgel, a növények alulról folyamatosan felszívják a vizet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!