Otthon

2014.08.25. 12:55

A növény nem nyaral

Tapolca - Bár úgy tűnik, lassan vége a nyárnak, ám van, aki az utószezonban szeret nyaralni. A nyaralás ideje alatt sokszor gondot okoz dísznövényeink megfelelő védelme. Hiszen ha magukra hagyjuk őket, könnyen kiszáradhatnak, az pedig végzetes lehet számukra.

Tóth B. Zsuzsa

Lantos Krisztina virágkötő több ötletet is tud ennek megakadályozására. Ha nincs olyan ember, akiben megbízunk, hogy elegendő vizet fog adni növényeinknek, akkor érdemes bevetni a házi praktikát.

Lantos Krisztina virágkötő azt tanácsolja, hogy ha nyaralni megyünk, az orchideák öntözéséről hetente egyszer gondoskodjunk és ezeket a virágokat ne hagyjuk az ablakban a napon (Fotó: Tóth B. Zsuzsanna)

A víz mennyisége függ az adott időszak időjárásától is, így érdemes erről tájékozódni, hogy tudjuk, mennyi vízre lesz szükségük a növényeknek. Ha egy hétre szeretnénk elutazni, egy műanyag zacskóval is megoldhatjuk a növények itatását. Fontos, hogy ne állítsuk a növényeket olyan helyre a lakásban, ahol közvetlenül éri őket a napfény. Alaposan locsoljuk be a növény földjét, a cserépbe szúrjunk le néhány hosszabb rudat. A rudak kifelé dőljenek, ne érintkezzenek a növénnyel. Vegyünk egy nagyméretű műanyag zacskót, és húzzuk a növényre úgy, hogy a pálcikák megtámasszák a növény körül. A zacskó nyílását jól zárjuk le, mert így a földből kipárolgó nedvesség visszajut a virágföldbe. Öntözhetünk vízszívó alátéttel is. Ezt a módszert azoknál a növényeknél tudjuk alkalmazni, amelynek a cserepe vízelvezető nyílással van ellátva. A vízszívó alátét lehet bármi, ami magába szívja a nedvességet, textil, filc, újságpapírköteg is. Az alátét egyik felét fektessük vízzel telt mosdóba vagy kádba, míg a másik felét fektessük a csepegtetőre vagy a kád szélére, ahová a növényeket rá tudjuk helyezni. A vízszívó anyag megszívja magát nedvességgel, a növények alulról folyamatosan a kellő mennyiségű vizet fogják felszívni. Ezt az öntözést akkor érdemes alkalmazni, ha sok cserepes növényt kell egyszerre locsolni. Amennyiben csak pár cserép virágot hagyunk magukra nyaraláskor, elég, ha egy egyszerűbb öntözési módszert alkalmazzunk. Fogjuk egy pamutcsíkot vagy egy vastagabb fonalat, az egyik végét nyomjuk bele a virágföldbe, a másik felét helyezzük el egy vízzel telt edénybe. A növény a textil segítségével fel tudja majd venni a kellő vízmennyiséget.

Automatikus öntözőberendezések

Ma már több nagyobb kertészeti szaküzletben árulnak automatikus öntözőberendezéseket, amelyek szobanövényekhez vannak méretezve. Bár ezeknek a készülékeknek az ára elég drága, ha hosszabb időre szeretnénk elutazni, érdemes beruházni egy ilyen készülékre, amelyen be tudjuk beállítani az öntözés idejét és mennyiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!