Otthon

2015.03.09. 07:05

A megfelelő paplan

Érdemes legalább két, különböző vastagságú paplant beszerezni, hogy az évszakokhoz alkalmazkodni tudjunk.

Szabó Erzsébet

A hideg hónapokban természetesen a vastagabb, míg nyáron a vékonyabb paplannal ajánlatos takarózni, hiszen a megfelelő hőmérséklet alapjaiban járul hozzá a pihentető alváshoz. Az ideális paplan kellőképpen légáteresztő, könnyű és puha, jó esetben antiallergén.

A téli paplanhoz a legideálisabb választás a gyapjúra és a mikroszálra építő változat, míg az átmeneti időszakokban, illetve nyáron a hagyományos mikroszálas paplanok a legszerencsésebbek. A modern töltőanyagokon túl még mindig vásárolhatunk a megszokott kínálatból is, tehát beszerezhetünk tollal, selyemmel és pamuttal töltött paplanokat. Ezek ugyan megfelelnek a követelményeknek, ám sokszor speciális odafigyelést igényelnek.

A tollpaplanokat például kímélni kell, nem szabad őket magas hőfoknak, napsugárzásnak kitenni, mert a pelyhek megtörhetnek, szúróssá válhatnak.

A gyapjú ágyneműt sűrűn kell szellőztetni, mert magába szívja a nedvességet, izzadtságot, míg a selyem csak nyugodt alvóknak ajánlott, hiszen a szálak könnyen összecsomósodhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!