Otthon

2015.02.02. 11:30

A hófehér kézimunkák titka

Veszprém - A szépen mosott és vasalt ruhánál egyetlen szebb látvány létezik, a helyesen kezelt kézimunka.

Őrsi Ágnes

A kézműves terméknek sajátos hangulata, varázsa van. Egy-egy becses, régi darabnál nehéz eldönteni, mit tehetek vele, hogy újra ragyogóan fehér legyen anélkül, hogy a mosás során károsodna. Van, aki a benzinben való áztatást javasolja, majd a benzines öblítést, végül pedig a két vászon közötti szárítást.

Én a hagyományos kézi mosás híve vagyok. Először gyengéden, nyomkodással célszerű eltávolítani a szennyeződést, majd pedig ha öblítés után is szürkés-sárgás állapotú maradt a csipkénk, jöhet a fehérítés. Célszerű a darabot kevés fehérítő vegyszerrel kevert vízben áztatni, majd újabb öblítés után formára igazítva, fektetve szárítani.

Érdemes egy-egy örök darabra beruházni a csipkéből
Fotó: Őrsi Ágnes

Előfordul, hogy egy ilyen kezelés után is marad pár apróbb folt. Ezeket fültisztító pálcikára cseppentett fehérítő szerrel szoktam kivenni. Sokkal makacsabbnak bizonyulhat a rozsdafolt. Úgy tudom, erre létezik kész vegyszer, én még nem szorultam rá, mert úgy tapasztaltam, a citromsav is megfelelhet. Attól függően, hogy milyen régi, és mekkora a folt, segíthet a porrá zúzott, nedvesen bedörzsölt citrompótló, vagy a rácseppentett citromlé. Ez az utóbbi megoldás almalétől eláztatott bébi ruhák tisztításánál is bevált, arról nem is beszélve, mennyivel olcsóbbak ezek a megoldások.

Véghné Lőrincz Ágnes Magyar Kézműves Remek-díjas höveji csipkekészítő, népi iparművész finom, csodaszép fehér hímzéseinél szebbet még életemben nem láttam, beleértve a brüsszeli és a halasi csipkét is. A szinte áttetsző alapra, szemmel alig kivehető aprólékos minták szerepeltek terítőkön, blúzokon, használati textíliákon.

A magyar hímzések alapja a vászon, a grenadin, a finom batiszt volt, amikre ma már talán csak ránézni lehet. Vajon hogyan lehet ezeket a darabokat tisztán tartani? Lőrincz Ágnes elmondta, hogy a höveji fehér hímzés osztrák organdi, svájci batiszt alapanyaga tartós, kézi mosószerrel, kézzel mosva eredeti szép állapotában őrizhető meg.

Címkék#kézimunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!