Szép és illatos

2021.12.05. 08:00

Karácsonyra kinyílhat a jácint

Az utóbbi években már az év utolsó hónapjaiban találkozhatunk virágzó jácintokkal a virágboltokban.

Tóth B. Zsuzsa/Napló

A jácint hagymáit bármilyen edénybe beültethetjük, ha időben vásároltuk, karácsonyra virágoznak

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tapolcai Rompos lányok, Dia és Tündi szerint divatos lett akár az ünnepi asztal díszeként is dekorálni a korábban a tavasz egyik hírnökének tartott szép és illatos hagymással. 
 

Ahhoz, hogy mi magunk virágoztassuk a hagymákat év végére, már el kellett volna ültetni azokat néhány héttel korábban, és hideg, sötét helyen nedvesen tartani mostanáig. 
 

A jácint hagymáját vízben is virágoztathatjuk. Mindenképpen előkezelt hagymát szerezzünk be, a kerti beültetéshez kaphatók nem alkalmasak erre a célra. Az előkezelt hagymák speciális hőkezelésen esnek át, hogy beinduljon a bimbók fejlődése. Ha már november elején vízbe tettük, az ünnepekre garantáltan virágozni fog. A hajtatóüveg lehet átlátszó vagy színes, mindenképpen dekoratív lesz, és nem kell eldugni a csodálkozó tekintetek elől. Az üveget töltsük meg vízzel, kicsivel lejjebb érjen a szintje, mint a hagyma alja, az ne álljon vízben. Az üveg szűkebb nyaka megtartja a hagymát, nem esik a vízbe, viszont elkezdi fejleszteni a gyökereket. Az üvegeknek hat héten kell egy hűvös, 10 Celsius-fok alatti, sötét helyiségben lenniük, hogy a jácinthagymák gyökeret eresszenek. Miután a jácinton a zöld leveles hajtások is megjelentek és elérték a 8-10 centiméteres hosszúságot, az üvegeket visszahozhatjuk valamelyik meleg, világos helyiségbe. Ezt követően türelemmel ki kell várnunk, hogy a virágok is fokozatosan kifejlődjenek. Az üvegeket naponta forgassuk el 180 fokkal azt megelőzendő, hogy a növény a fény felé elhajolva növekedjen és a végén felboruljon. Szükség szerint töltsünk rá az üvegben lévő vízre. 
 

Most viszont inkább vásároljunk előre hajtatott vagy később már virágzó hagymát. Ha megfeledkeznénk róla, hogy milyen lesz a virágok színe, jó tudni, hogy minél sötétebb a hagyma színe, annál inkább rózsaszín vagy lila lesz a virág. Hűvös, de jól megvilágított helyre tegyük őket, például üvegházba, lépcsőházba, tornácra, ablakpárkányra egy fűtetlen szobában. Amennyiben közvetlenül az ablakba tesszük, naponta forgassuk, hogy egyenletesen nőjenek, ne legyenek ferdék. Amikor virágzik, ha van rá lehetőségünk, szintén hűvös helyen tartsuk, ezáltal meghosszabbítjuk a virágzási időt. 
 

Előbb-utóbb azonban elnyílnak. Ekkor vágjuk le a virágszárat, és a hagymákat ültessük ki a kertbe. Következő tavasszal már a kertben fognak virágozni. Cserepes beültetéshez azonban minden évben új hagymákat kell vásárolnunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!