Jól tűrik a napot

2020.08.30. 07:00

Neveljünk golgotavirágot

A golgotavirág latin nevében a caerulea szó jelentése kék, és a virágon található kék színű sugárirányú szálakra utal.

Tóth B. Zsuzsa

A golgotavirág több méter hosszú hajtásokat nevel, virága különlegesen szép

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kúszó szárú, csavarodó kacsokkal kapaszkodó évelő. Indái Dél-Amerikában a 80 méter hosszt is elérhetik. A fajok többsége fáról fára kúszó, tipikus liánféle, de van közöttük félcserje, sőt, kisebb fává terebélyesedő faj is. Jól tűrik a napot, de félárnyékos helyen is szépen díszlenek: verandák, ablakok mutatós árnyékoló növényei.

Fényes zöld, háromkaréjos, sima felületű levelei váltakozó állásúak. A fiatal levelek tövéből virág, a hajtások hónalj­rügyeiből ágkacs ered. Virágai kétivarúak és öntermékenyülők. Néhány faj virágának átmérője elérheti a 10 centimétert. A legtöbb faj csak tűző napon virágzik. Egy-egy virág 24–48 óráig nyílik. Kerek, sárga vagy narancssárga, igen ízletes, édes-savanykás-csípős gyümölcse a passiógyümölcs, mintegy 50–60 faj termése ehető. A termést spanyolul granadillának is nevezik, mert az egyrekeszű, sokmagvú bogyó kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalmára. A savanykás, markáns ízű pulpában ülő, szív alakú magok a szerető szív jelképei. A 2–4 milliméteres magokon kerekded, lyukszerű bemélyedések találhatók.

A golgotavirág több méter hosszú hajtásokat nevel, virága különlegesen szép Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Bizonyos szerzők arra intenek, hogy a golgotavirág erős mérget, cianidot tartalmaz, ezért mikor golgotavirágot vásárolunk, bizonyosodjunk meg, hogy Passiflora incarnatát vettünk, mert az előbbi állítás csak a dísznövényként használatos, kék golgotavirágra igaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!