Otthon

2014.07.14. 15:30

Színek, hangulatok és az illatok - Veszprém megye legszebb díszkertje (6.)

Balatonfüred - Megismétlődött a tavalyi helyzet, idén is két kertje van annak, aki a városból bekerült a tíz legszebb közé.

Varga Ibolya

Bár nem azonos városrészben található a két kert, a hangulatuk hasonló és egybe is vettük őket. A képek is két helyszínen készültek. Kiss József és felesége, Rózsa egyaránt szereti a növényeket, de a kertben a feleség a főnök. Nem vallott még kudarcot az elképzeléseivel, volt rá példa, hogy kertész vendégeik valamely ismert vállalkozás keze nyomát vélték felfedezni a Rózsa villa környezetében, pedig nem is jártak azon a vidéken, ahol az dolgozik. Országos kertversenyen már nyertek második helyezést.

Kiss Józsefék kertjében Rózsa a főnök, úgy alakította ki a teret, hogy díszítsék és ne szűkítsék a virágok (Fotó: Penovác Károly)

Az adott volt, hogy a villában rózsáknak kell lennük, de amellett a régi kedves virágoknak, mint a sarkantyú, az estike, a szellőrózsa, a viola is helyet kerestek. Egy ideig Rózsa felfogta ősszel a magvakat és tavasszal elvetette őket, de mostanában főleg arra ügyel, hogy az egyes növények ne nyomják el egymást. A magról kelt egynyáriak úgy tűnik, hajlamosak erre. Bár szomszédai és kertészkedő ismerősei óvva intették attól, hogy beengedje a kertbe a borostyánt, ezt a javaslatot nem fogadta meg. Az egyik kertben a szegélyeket takarja el vele, a másikban a kerítésre futtatja, ezzel szinte függönyt képez.

Korábban tujákból alakította ki a sövényt, de ezek egy része elpusztult. Hiába, vékony a talaj, a gyümölcsfák sem bírják sokáig, egy-két év után elpusztulnak. Amelyiknek olyan erős a gyökere, hogy még ekkor is használható, annak a törzséből valamilyen díszítő elemet, például virágtartót alakítanak ki. A gyepre nagyon nagy gondot fordítanak, hetente egyszer nyírják, locsolják és gyomtalanítják. Az egyik részen egy fűszerkertet alakítottak ki. Maguk termelik meg a friss ízesítőket és a gyógynövények egy részét.

Rózsával legutóbb kiadónk új receptgyűjteményének, a Gyümölcsös finomságok könyvének a bemutatóján találkoztunk. Aznap, amikor a kertbe látogattunk, ismét kézbe vette a kiadványt, kajszibarackos csirkemellet készített. Azt mondja, nagyon gyorsan megfőtt és rendkívül finom volt. A legújabb felhívásunkra nem küldött be receptet, azt gondolja, hogy a disznótoros ételekben Zala megye talán jobb lehet nálunk. Hamarosan kiderül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!