Voks 24

2024.05.13. 13:41

Menczer Tamás: Magyarország békéjét folyamatosan meg kell védeni (videó)

Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése nem egy lezárt küzdelem. Ezt a pozíciót folyamatosan meg kell védeni, egyre nagyobb nyomás mellett - mondta a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Facebook-oldalán hétfőn közzé tett videóban.

MW

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója

Forrás: Menczer Tamás Facebook-oldala

Menczer Tamás az M1 aktuális csatorna reggeli műsorának vendégeként úgy fogalmazott a videóban: a béke megőrzése "folyamatos küzdelem a miniszterelnöknek, a kormány tagjainak, a külügyminiszter úrnak, EP-képviselőknek." 

Menczer Tamás hangsúlyozta: a magyar miniszterelnök "egy nagy harcos" és "mindig kitart." 

A magyar álláspontot, "az ország biztonságát és a békepárti pozíciónkat" azonban csak akkor tudja Brüsszelben megvédeni Orbán Viktor, "ha a magyar emberek ott állnak mögötte." 

A kormánypártok kommunikációs igazgatója felidézte, hogy Orbán Viktor kormányfő néhány nappal ezelőtt az országjárása keretében Solymáron találkozott emberekkel, és az ott tartott fórumon "világosan elmondta, hogy mi fog történni." "Lesz egy választás június 9-én. Az emberek az európai országokban hoznak egy döntést. Ezt követően egy héttel vagy néhány nappal később lesz majd Brüsszelben egy megbeszélés. A miniszterelnökök összejönnek, és mindenki viszi a hátizsákjában a választási eredményt. Ott leülnek az asztal köré, és megnézik, hogy mi is a helyzet" - magyarázta Menczer Tamás. 

Hozzátette: ha a magyar emberek támogatják a miniszterelnököt, akkor "sokkal eredményesebben tud küzdeni."

Menczer Tamás: ki kell maradnunk az ukrajnai háborúból

A szomszédságunkban dúló konfliktus, "nem a mi háborúnk, és ebből ki kell maradni" - jelentette ki hétfőn az Országgyűlésben mondott napirend előtti felszólalásában Menczer Tamás (Fidesz). 

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: 

súlyos a helyzet, hiszen egyes nyugat-európai és uniós vezetők már a sorkötelezettség visszavezetéséről beszélnek, a francia elnök pedig arról, hogy ha az orosz erők áttörik a frontot, katonai erőt kell küldeni Ukrajnába, és hasonló gondolatokat hallani a háborúpárti amerikai demokrata párti vezetőktől is. 

Arra figyelmeztetett: nem lehet kétségünk, ebben az esetben a magyar katonákat is elvinnék a háborúba, miközben világos, hogy Ukrajna nem tud győzni. 

Hozzátette: Magyarországon itt van "a háborúpárti baloldalunk, Gyurcsány Ferenc vezetésével", aki arról beszél, "háborúban fegyver kell a kézbe", vagyis a legelfogadhatatlanabb és legsúlyosabb háborúpárti állításokkal lökne bennünket bele egy pusztító konfliktusba, ahol mindent elveszíthetünk. Azt javasolta a baloldaliaknak: kérdezzék meg az utca emberét, "ki akar meghalni Ukrajnáért?" 

A június 9-i választás tétje: háború vagy béke. 

Aki itt rosszul dönt, az a döntését soha többet nem tudja kijavítani. 

Ezért mondjuk mi azt, hogy június 9-én csak a béke, csak a Fidesz - fogalmazott Menczer Tamás. 

Válaszában Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a több mint két éve tartó háborúval kapcsolatban a kormány álláspontja világos: elítéli az orosz agressziót, elismeri Ukrajna önvédelemhez és szuverenitáshoz való jogát és támogatja a menekülőket. 

Ennek a háborúnak nem kellett volna kitörnie - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, a nyugati vezetők nem az emberi életek megmentése, a tűzszünet és a béke megteremtése érdekében dolgoznak, hanem "a háború eszkalációját látják maguk előtt", és akár tíz évre is előre tervezik azt. 

Kiemelte:

 a NATO egyértelműen a kiképzés és a fegyverküldés koordinálására készül, és ehhez 100 milliárd eurót kíván biztosítani, ami a háborús pszichózis fennállását mutatja. I

llés Boglárka megemlítette: már készül a 14. szankciós csomag, aminek eleme lehet a nukleáris energia is, miközben Oroszország továbbra is az Egyesült Államok első számú uránbeszállítója, évi egymilliárd dollár értékben. 

Persze azt is látjuk, hogy a magyar cégekkel hogy bánnak ebben a helyzetben: a kettős mérce itt is szemmel látható - említette meg az államtitkár, példaként azt hozva fel: miközben az OTP szankciós listára került, olasz vagy osztrák társát nem. 

Az Európai Unió nem egy katonai célok érdekében létrejött közösség 

- hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve, fontos volna, hogy a közösség térjen vissza eredeti célja, a béke és a jólét biztosításához, a NATO pedig védelmi közösségként nem fenyegetheti a nemzetközi biztonságot. 

Az államtitkár mindenkit arra biztatott, hogy június 9-én "a béke mellett, a kormánypártok mellett foglaljon állást", hiszen "Magyarországon a békét mi tudjuk biztosítani és garantálni".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában