A kereszténység egységéért

2022.01.14. 10:26

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Az esemény országos nyitó istentiszteletét a budapesti, Deák téri evangélikus templomban tartják. Az idei imahét üzenete Isten szeretetének egyetemessége - közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT).

 A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a MEÖT közös programsorozatát megnyitó szertartáson szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, érsek, prímás és Balog Zoltán református püspök, a zsinat lelkészi elnöke. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek a MEÖT tagegyházainak vezetői - tájékoztattak.

A közlemény szerint az imahét alatt a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.

Az idei ökumenikus imahét üzenete az, hogy Isten Jézusban közölt megváltó szeretete egyetemes. 

A messze Napkeletről is jönnek őt imádni, hiszen az egész világ megváltója ő, jöjjünk őhozzá, higgyünk őbenne mi is, akik nyugaton élünk

 - fogalmaztak a közleményben. Az idei imahét bibliai mottója Máté evangéliumából való: "Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt".

Az MKPK és a MEÖT elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban.

Az ez évi imahét anyagát a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai állították össze.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és akkor még csak az Egyesült Államokbeli Graymoorban tartották meg.

Az esemény több évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában