Olvasó

2014.04.18. 12:22

Veszprémiek adománya Gadnára

Két nő barátsága. Önzetlen segíteni akarás. Egy észak-magyaroszági elmaradott falu: Gadna. Az Ahimsza Jógaközpont,Veszprém. A fenti négy dolgot mi köti össze? Az alábbiakból kiderül.

Az Ahimsza Jógaközpont egyik vezetője, Selmeciné Bogdán Ágota a Székesfehérvárról Budapest felé közlekedő vonaton együtt utazott a gadnai óvoda óvónőjével Búr Zsoltné Sacival. A közös kupéban való utazásból beszélgetés, majd barátság született....

 

A Szikszói kistérség 23 települése az Észak Magyarországi Régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Cserehát és a Hernád völgyének találkozásánál található. Milyen társadalmi-gazdasági helyzetben van a Gadnát (lakosainak száma: 265 fő) is magában foglaló kistérség? Ezeken a településeken a térbeli, szociális és etnikai hátrányoknak olyan erős kombinációja jött létre, ami a jelenlegi viszonyok között csaknem lehetetlenné tesz mindenfajta kitörést. Nemcsak a helyben való boldogulás lehetetlenült el, de az ingatlanárak hatalmas regionális és települési különbségei miatt jószerivel semmilyen esély nincs arra, hogy az e településeken rekedt, szegény, képzetlen, sokgyermekes, már a második-harmadik generációban is munkanélküliséggel sújtott családok elköltözéssel javítsanak helyzetükön. Mindeközben a térség gazdasági-társadalmi elmaradottsága rohamosan növekszik, amelyen az elmúlt másfél évtized különböző fejlesztési projektjei sem tudtak lényegesen változtatni. A legsúlyosabb probléma a térség nagyon alacsony foglalkoztatottsági szintje, szinte alig van munkahelyet biztosító vállalkozás, így a családok jelentős része különböző transzfer jövedelmekből és többnyire informálisan végzett alkalmi munkákból próbál boldogulni. Azt sem mondhatjuk, hogy akinek munkája van az jól él: a foglalkoztatottak többsége csak minimálbéren van bejelentve, az önkormányzatok által fenntartott intézményekben a technikai személyzet jelentős részét csak közfoglalkoztatásban tudják alkalmazni. Ebben a térségben a közszférában dolgozók bére tekinthető „tisztes” jövedelemnek. A különböző foglalkoztatási programok nem tudják megváltoztatni a strukturális problémákat, csak a szegénység mértékét és a konfliktusok esélyét mérséklik.

Az első adománygyűjtésre tavaly karácsonykor került sor, a mostani a húsvét előtti időszakra esett. Az Ahimsza Jógaközpont jógázói figyelmét egy hírlevél hívta fel az adománygyűjtésre. Hetek óta gyűltek az önzetlen felajánlások. A szállítást két kisbusz segítette. Az egyiket a a Vöröskő Kft - Euronics (dr. Fazekas Péter és dr. Ivusza Ágnes) biztosította, míg a másikat a GNSZ Tervező Kft (Húsvéth Ákos) egy belevaló sofőrrel (Horváth Emília) együtt bocsátotta rendelkezésre. Mindkét adományozó cég magára vállalta a benzinköltség fedezését is. A Vöröskő Kft. továbbá egy új mosógépet is adományozott a gadnai óvodának.

Az óvodában egy végzett óvodapedagógus és egy dajka dolgozik. A gyermekek egy csoportban (29 fő) töltik a mindennapjaikat. Az óvónő elmondása szerint a saját fantáziájuk megmozgatásával,  kreativitásunk által „varázsolnak” a mindennapi tevékenységeikhez eszközöket, s gyűjtenek  dolgokat, amiből „alkotások” születhetnek. Annak ellenére, hogy a körülményeik nem a  legmegfelelőbbek, szeretnének kaput nyitni a világra s különböző tevékenységekkel,  megtapasztalással a gyermekek fejlődését elősegíteni, ismereteiket bővíteni, persze figyelembe véve mind életkorukat, mind egyéni képességeiket az óvodai programuk helyi sajátosságainak megfelelően. Gyermekközpontúak. Nyitottak. Sokszor magunkra utaltak. Saci nemcsak munkájának, hanem hivatásának is érzi a gyermekek nevelését, fejlesztését. Igyekszik példát mutatni nemcsak a gyermekeknek, hanem a szüleiknek is. Szeretné, ha boldog lenne a kicsik gyermekkora és kiegyensúlyozott, derűs  felnőttekké válnának, s szívesen gondolnának majd vissza az óvodás éveikre.

Ivusza Ágitől, Karácsony Krisztától és Simon Nellitől rengeteg csokit (benne nyuszicsokit is) kaptak a gyermekek, ezeken felül megszámlálhatatlan mennyiségű plüss állatka gyűlt össze, amikből egy-egy azonnal kiosztásra került az óvodások körében.

Az összegyűjtött ruhákat és a felajánlott hat ágyat, valamint a mélyhűtőt a falu polgármesteri hivatala termébe tettük le, ahol a polgármester és családja, valamint önkéntesek vártak minket és segítettek a pakolásban. Az óvónő utólagos beszámolója szerint délutánra már minden ágy és a mélyhűtő is eljutott a legrászorulóbb családokhoz. A ruhák válogatása és méret szerinti csoportosítása még a jövő hét első napjainak feladata lesz.

Köszönjük továbbá az OOK Press Nyomdának, hogy egy mázsa papírárut, azaz nagy méretű lapokat, kartonokat adtak, valamint köszönjük a sok törölközőnek való alapanyagot is annak a veszprémi szállodának, amelyik viszont nevét nem szeretné közölni.

Köszönjük a kiszállításban részt vevő barátainknak a segítséget: Keszthelyi Juditnak, Keszthelyi Krisztának, Horváth Emíliának, Blum Lászlónak. Laci kamerájával filmet is készítettünk, ami a vágás és szerkesztés után hamarosan felkerül a youtube-ra.

 

A gadnaiak a vezető óvónő Lakatos Norbertné zenés előadásával és egy finom ebéddel mondtak köszönetet, míg a gyerekek minden ajándékozónak hajtogattok egy kis húsvéti meglepetést.

Sokunk nemes szándéka öltött testet az adományokban. Mint a képekről láthatjátok, jó helyre kerültek azok, itt valóban szükség van rájuk. Nézzétek a képeket szeretettel, osztozzatok a falusiak örömében. Tegye széppé ez az idei húsvétunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!