Olvasó

2015.03.03. 08:44

Varga Ilus néni emlékére

Édesanyám elmondásából tudom, hogy mennyit játszottak együtt a pápai evangélikus templom udvarán Ilus nénivel.

Civil Tudósítónktól

Itt jártak iskolába. Innen Ilus néni a polgáriba került. Hamar megmutatkozott képessége az írás, az olvasás, a nyelvtan és a matematika iránt. Szorgalmas diák volt. Majd útja a pápai tanítóképzőbe vezetett, ahol kiemelkedett társai közül okosságával, ambiciózusságával.

Először Bakonyszentlászlón teljesített szolgálatot. Néhány tanévet tanítottak itt, majd Romándra kerültek későbbi férjével, Szűcs Lászlóval együtt. Laci bácsi később az intézmény igazgatója lett. Három gyermekük született: Laci, Zoli és Attila. 40 évi hűséges és eredményes szolgálat után ebből az iskolából mentek nyugdíjba. 1986-ban költöztek Pápára. 2005. kritikus, embert próbáló év volt Ilus néni számára. Előbb fiát, Lacit, majd férjét veszítette el. De mély Istenhite túlsegítette ezen a nehéz időszakon. Ez az, amely könnyebbé tette mindennapjait, és fiainak a szeretete: Zoli és Attila mellette voltak a bajban.

Románd község vezetői 2014. november 29-én Laci bácsit posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki. Ilus néni ugyanebben a megtiszteltetésben részesült.

2015. február 9-én érte a halál. Temetése a pápai alsóvárosi temetőben volt február 19-én. Az elhunyt urnájánál ifj. Márkus Mihály református lelkész hirdette Isten igéjét. Amikor megszólaltak a harangok, az Úrtól tanult imádságot mondtuk el, ezzel Ilonka néni távolból is tanított bennünket, hiszen ő mindennap 12 órakor elmondta a miatyánkot. A sírnál felhangzott a 23. zsoltár 1. versszaka Ilus néni kedves énekéből. Emléke szívünkben örökké élni fog!

Csapó Attila, Pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!