Olvasó

2015.03.27. 19:54

Újra öltünk és örökítjük elődeink hagyatékát

Balatonalmádi-Vörösberény - Egy országos program eredményeként jöhetett létre a vörösberényi hímző szakkör. A megye öt települése lehetett ennek részese.

Civil Tudósítónktól

A tanfolyam létrejöttének célja, hogy a hagyományokat, az értékeket tovább lehessen vinni és átadni a jövő embereinek. A vörösberényi kultúrházban a rendkívüli kiállításmegnyitón szép számmal jelentek meg az érdeklődök. Mihalcsik Márta módszertani referens köszöntőjében méltatta a lelkes csapatot. Elmondta, a tagok megismertették a hímzést, az öltés technikáját, különböző tájegységek a hímző kultúráját és motívumait. A program biztosított alapanyagokat, és a tanfolyamvezetőt is, Cz.Tóth Hajnalka, a Népművészet mestere személyében. A hat hónapig alatt is mesterművek kerültek ki a szorgos kezek alól. Az alkotások gyönyörűek és szemet gyönyörködtetőek lettek. Ezalatt az idő alatt egy igazi közösség alakult ki, és csak bízni lehet abban, hogy a továbbiakban is folytatják, amit elkezdtek.

A Vörösberényi Borostyán Népdalkör
Fotó: Hegyi Ilona

Cz. Tóth Hajnalka szívügyének tartja immár közel 40 éve a hímzést. Már 60 éves is elmúlt, amikor a gyöngyfűzés technikáját elsajátította, erre nagyon büszke.

Az Öltünk és örökítünk szakkörre 17-en jelentkeztek, 14-en sikeresen el is végezték. Sikeres, csodálatos alkotásokkal bizonyították a nagyközönségnek, hogy mindenki beleadott apait-anyait.

A kiállítást Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta, fontos, hogy a népművészetet közelebb vigyék az emberekhez, és követőkre is találjon. A hagyományok megőrzése és továbbadása a legfontosabb feladat a következő nemzedékek számára. Köszönet azoknak, akik ezért dolgoznak.



Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!