Olvasó

2015.02.12. 15:30

Őriznék a hagyományt

Balatonalmádi - A honismereti és városszépítő kör évi első összejövetelére vendégeket hívtak, Bálint Sándor alpolgármestert, Boros László képviselőt, Bogdán László főépítészt és Agg Z. Tamást.

Civil Tudósítónktól

A témák közül a legnagyobb visszhangot a Vízi Múzeum megszűnése váltotta ki. A helyén egy új, interaktív játszóház kialakítását tűzte ki célul az önkormányzat, amely a hét minden napján a gyermekek és szüleik rendelkezésére állna. Megoszlottak a vélemények, volt, aki örült az új játszóháznak, viszont a többség inkább azt szerette volna, ha újra múzeumként működne tovább. Nagyon sok értékes anyag gyűlt össze az évek során, lehetővé kéne tenni a hagyományok megőrzését.

Terleczky József gyógyszerésznek régi fürdők makettjei és ásványgyűjteménye van. Van olyan személy, akinek csodálatos babagyűjteménye van, tehát ezekből egy állandó kiállítást lehetne létrehozni. Mindezek ellenére Boros László nem egy új múzeum létrehozását tarja előnyösnek, ő és a többi képviselő is egy állandóan nyitva tartó játszóház mellé tette le voksát.

A balatonalmádi honismereti és városszépítő kör első összejövetelére vendégeket is hívott, s számos témakört megvitattak
Fotó: Hegyi Ilona

A döntést az önkormányzat már meghozta, holott a mindössze 50 négyzetméternyi hely valószínűleg nem fog tudni gyermekek és felnőttek tömegének kényelmes helyet biztosítani a különböző foglalkozásokhoz. Az ilyen jellegű programokra sokkal nagyobb helyiséget kellene biztosítani. A Pannónia művelődési központ is egész biztosan hasznosabb célokra fel tudta volna használni.

Felvetették az alpolgármesternek egy nyílt nap megvalósításának a lehetőségét, melyet heti egy alkalommal, illetve havonta egyszer a településrészeken lehetne tartani. Több vidéki képviselő barátommal, ismerősömmel beszéltem és megkérdeztem tőlük, hogy amikor nagyobb döntés előtt áll a város vagy éppen a község, akkor összehívják-e a lakosságot. Egyszerű választ kaptam, hogy igen, és előtte mindenhol meghirdetik a találkozó helyszínét és témáját. Fontos nekik a lakosság véleménye.

Bogdán Lászlónak a Panorámával kapcsolatos kérdéseket tettek fel, hogy mi lesz a helyén. Úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az Öregparkhoz és a hely szelleméhez nem méltó terveket lát, akkor nem ad rá igenlő választ. Olyan épületegyüttest kellene ott létrehozni, amely Almádi érdekeit képviseli. Bogdán László szeretné, ha a civil szervezetek is részt vennének az építészeti tervek megvitatásában. Szóba került az aluljáró felújítása, amit a MÁV végzett el, új lépcsőket, korlátokat helyeztek el. Elhangzott ötletként egy-egy síremlék örökbe fogadása. Kovács István elnök felhívta a figyelmet arra, hogy előbb a sírok tulajdonosával kellene egyeztetni, mert elképzelhető, hogy azért még élnek a hozzátartozók, és nehogy a jó szándék balul süljön el.

Hegyi Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!