Olvasó

2015.02.09. 15:16

Helyrajzi kötet a városról

Veszprém – „Műhelytanulmányok a műemléki topográfiához” címmel mutatták be Jakab Réka főlevéltáros, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársának tanulmányát a Hangvillában, ami a készülő Veszprém városi topográfiai kötet tanulmánysorozatának első füzete.

Civil Tudósítónktól

Farkas Zoltán, a Magyar Műemléki Topográfia Közhasznú Nonprofit Kft. ügyintéző titkára beszélt alapítványuk, az Alapítvány a Magyar Műemléki Topográfia Támogatására munkájáról, mely a magyar települések épített értékeinek egységes módszerrel történő teljes körű számbavételét és kiadványsorozatban való közreadását tűzte célul. Több éves munkával és a városi önkormányzat támogatásával készül egy városról szóló helyrajzi könyv, ami a székesfehérvári után a második hasonló mű Magyarországon. Jankovics Norbert művészettörténész, a könyv szerkesztője bemutatta a kiadványt, amely Veszprém város történetének jellegzetes szakaszát, a végvári élet végét és a modern iparosodás kezdetének korszakát tárgyalja. Beszámolt a mű keletkezésének előzményeiről, nehézségeiről, a forrásgyűjtésről és a munkálatokról. Jakab Réka mesélt a város jelenlegi arculatának kialakulásáról, a kutatásokról, és eredményeiről. Az előadásukat interaktív vetítés színesítette. Jankovics Norbert elárulta, a topográfia még kevésbé ismert hazánkban, ezért szeretnék azt országosan is népszerűsíteni.

Mocskonyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!