Olvasó

2014.12.21. 08:20

Gyümölcsfák őrzői

Németbánya - A gyümölcsfa megőrzési programmal Németbánya is beírta nevét a már nemzetközivé terebélyesedett Tündérkert-mozgalomba. Németbánya – A Csend Völgye Non-profit Kft. megkezdte a Tájfajta gyümölcsfa megőrzési program keretében nevelt őshonos gyümölcsfacsemeték értékesítését. A három évvel ezelőtt kezdődött gyümölcsészeti tevékenységgel Németbánya is beírta nevét a már nemzetközivé terebélyesedett Tündérkert-mozgalomba.

Kiss Albertné

Németbányán Narancsik Imréné és Gorelik Nóra kezdeményezte a régi állományt tartalmazó, a tájhoz könnyen alkalmazkodó fajtagyűjtemény feltérképezését azzal a céllal, hogy minél hosszabb időn keresztül és minél változatosabb termésekkel éltessék, táplálják az emberi közösséget.

Ebben a munkában a legnagyobb segítséget Sára János gödöllői biológus professzortól kapták, akinek segítségével portánként felmérték a község őshonos gyümölcsfáit. A mintegy 23 fajta között alma-, körte-, szilva- és diófák sorjáznak népi nevükön regisztrálva. Narancsik Imréné, a projekt vezetője elmondja, hogy a Herend Hárskút fölötti bakonyi tanyák elhagyott gyümölcsöseiből telepítettek, illetve azoknak a génanyagából oltottak át a németbányai faiskolába 220 darab fát az önkormányzat alkalmazottainak közreműködésével.

- Hálával tartozunk Schmutz János hárskúti méhésznek és Rák Kálmán bácsinak, a Rák-tanya gazdájának, akik önzetlenül nyújtottak segítséget a németbányai gyümölcsészeknek a fajták felismerésében - tette hozzá Gorelik Nóra.


Az oltási munkákat Boros Antal helybéli oltóember végezte el biztos kézzel, őseitől eltanult módon. Szakértelmének, szorgalmának köszönhetően a csemetekert minden egyes oltványa megeredt
Fotó: Kiss Albertné

Az oltási munkákat Boros Antal helybéli oltóember végezte el biztos kézzel, őseitől eltanult módon. Szakértelmének, szorgalmának köszönhetően a csemetekert minden egyes oltványa megeredt. Büszkén mutatja munkájának eredményét a kilenc hónap alatt kétméteresre nőtt fehércseresznye-, vadkörte-, citrom-, batul-, bőr-, és leánycsöcsű alma-, valamint a rozmaring- és vilmoskörte-csemetéket. Blaskovits Zoltán, Németbánya polgármestere arról is beszámolt, hogy ugyanezen a programon belül egy másik fontos tevékenység is zajlik, szintén az önkormányzat alkalmazottaival. Hét család kertjében segítik az idős, magas genetikai értékeket képviselő gyümölcsfák ápolását, metszését.

Elégedett a sikeres projekttel, mert ebben az apró bakonyi faluban ismét sikerült olyan folyamatot elindítani, amely megmenti értékeinket, segít átörökíteni a régi tudást, építi a közösséget.

A Tündérkert mozgalom célja az őshonos gyümölcsfák megmentése, továbbörökítése, miután a fajták száma egyre csökken. Zala megyében hozták létre az első génbankot, amelyben a régi gyümölcsfák oltványai találhatók. Az összes Kárpát-medencei tündérkertből küldtek facsemetét abba a génbankba, amely a Göcsej szívében, Nován található.

Címkék#gyümölcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!