Olvasó

2014.07.09. 13:00

Búcsú az iskola igazgatójától Svastics Gábortól

Fekete lobogót lenget a bakonyjákói iskola homlokzatán a szellő, az életének 84. évében elhunyt nyugalmazott iskolaigazgatót, Svastics Gábort gyászolja családja, kollégái és az egész faluközösség.

Kiss Albertné

Pedagóguspályája Mohácson indult 1951-ben. Másfél száz intézeti gyermek oktatását, nevelését bízták rá, igazi mélyvíz volt egy kezdő néptanító számára. Négy év múlva került Bakonyjákóra. Itt ismerte meg tanítónő feleségét, Klárit. A Pécsi Tanárképző Főiskola matematika–fizika szakán tanári oklevelet szerzett 1962-ben. Két év múlva tragikus esemény történt, elveszítette feleségét. A nehéz, özvegyen töltött évek után egy fiatal tanítónő, Erzsike lett élete párja, aki két gyermekkel ajándékozta meg. 1971-ben nevezték ki a bakonyjákói iskola igazgatójává. A nemzetiségi németnyelv-oktatásnak ugyan már volt múltja, de Svastics Gábor irányítása alatt érte el fénykorát. Tanítványai is, mint ő, megszállottjai voltak tárgyának, a matematikának.

A kép a tavalyi pedagógustalálkozón készült, Svastics Gábor igazgató az első sorban, középen fehér ingben látható.

Fotó: Kiss Albertné

Szinte a falu „mindenese" volt: mozigépész, kultúrotthon-igazgató, önkormányzati képviselő, a nyugdíjasklub vezetője. Szerelmese volt a Bakonynak. Imádta a természetet, elismert vadász és méhész volt. Mestere volt a fafaragásnak, ő készítette el a negyvennyolcas hősök emlékére a falu emlékparkjában a kopjafát, valamint Jákó ősi faluhelyén a kettős keresztet Bakonyjákó önkormányzata díszpolgári címmel köszönte meg közéleti tevékenységét. Évek óta tudott súlyos betegségéről. Minden nap ajándék volt, amit szerettei körében eltölthetett. Fájó szívvel búcsúzunk tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!