Olvasó

2011.06.17. 18:17

A TeSzedd! árnyoldala

A „TeSzedd!” országos szemétszedési akció mintegy 160.000 főnyi résztvevővel zárta le a május 21.-ei takarítási napot. Örülünk, hogy mindebben a Bakonyalja Barátai Egyesület tagjai is részt vettek, de örömünk nem teljes, mert az akciót megelőző hetek, napok csak mérgelődéssel teltek.

Napló Online

Egyesületünk a Pápa-Tapolcafő területén lévő Öreg-Kőhányás nevű kőfejtő kb. 100-150 köbméter hulladékkal szennyezett bányaudvarát szerette volna megtisztítani. Egy pályázatunk már sikertelen volt a szeméthegy eltüntetésére, így abban reménykedtünk, hogy egy ilyen nagyszabású program keretein belül végre sikerül lezárnunk ezt az ügyet is. A szemét eltüntetése a szóban forgó területről azért is lett volna fontos, mert innen nyílik az a védett barlang, mely a nyílt karszt révén kapcsolatban áll a tapolcafői vízbázissal.  A potenciális szennyező forrást a terület tulajdonosa már több alkalommal saját költségén kitakarítatta, de már nincsenek milliói még egyszer megtenni.

A fenti előzmények után tehát (már a legelső felhíváskor) bejelentkeztünk az országos „TeSzedd!” akcióba, hogy kb. 150-200 embert mozgósítva megoldanánk a problémás hely megtisztítását, de a mozgalom Veszprém megyei koordinátora a minisztériumon keresztül sem tudta elérni, hogy az így összegyűjtött hulladék elszállításra kerüljön. Végső elkeseredésünkben levelet írtunk május 17.-én dr. Illés Zoltán és Kontrát Károly államtitkár uraknak, valamint dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott úrnak az ügyben, hogy a vízbázist veszélyeztető problémát miért nem lehetett a TeSzedd program keretén belül megoldani. Pár óra elteltével tájékoztatást kaptunk dr. Kovács Zoltán úr megbízottjától, hogy a szemetet gyűjthetjük, megoldják a szállítást, befogadást. 

Újra elkezdtük (4 nappal a szemétszedés napja előtt) az akció szervezését, elkészítettük, kiküldtük az új plakátokat, de azért (kezdődő „üldözési mániánk” kialakulásaképpen) egyesületünk felhívta május 19-én ez ügyben a szemetet befogadó Avar Ajka Kft. ügyvezetőjét, aki arról tájékoztatott minket, hogy valóban befogadják a szemetet, de a szállítást nem tudják megoldani.

Ezért - az újabb telefonos egyeztetések és a szállítás megoldatlansága miatt - úgy döntöttünk, hogy nem csinálunk bolondot 150-200 gyerekből, és felnőttből. Az akciót lefújtuk. Délután telefont kaptunk a pápai jegyző asszony megbízottjától, hogy a programot véghezvihetjük, mert a szállítást a közszolgáltató megoldja.

Aki már próbált felszámolni egy ekkora méretű lerakót az tudja, hogy lehetetlenség egy nap alatt (újra) megszervezni ennek eltűntetését, így ezt közöltük a jegyző asszonnyal is. Május 20.-án, tehát a szemétszedési nap előtti délutánon, azért még felhívtak minket a Vidékfejlesztési Minisztériumból, hogy ne adjuk fel, és szervezzük meg a gyerekekkel a szemétszedést. Mindezt péntek délután

A sorozatos rossz tapasztalatok ellenére Egyesületünk tagjai csatlakoztak a Civilszerviz Egyesület által szervezett Bakony-ér takarításhoz, bár a kesztyűket (a nevetségesen kevés számban küldött kesztyűk miatt) Egyesületünk biztosította a több mint 50 résztvevőnek. (A több mint 400 kilónyi hulladék kiszedését követő második napon úgy nézett ki a patak, mintha mi sem történt volna )

Igazából nem tudjuk, hogy ki, mikor, és hol rontotta el ezt az egész szemétszedési akciót. Talán az volt a gond, hogy annyian szervezték, hogy a sok szervező közt elveszett az ügy. Érdemesebb lett volna kevesebb embert bevonni. Például olyanokat, akiknek van némi fogalmuk arról, hogy mit jelent 150 köbméter szemét összeszedése és elszállítása, és nem csak egy íróasztal mögül találnak ki eszement dolgokat.

Mindenképpen köszönet illeti Vidovenyecz Vivient (Kdtvizig), Mátyás Mónikát (Kör Alapítvány), és dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott urat, akik tényleg mindent megtettek azért, hogy a pápai és környékbeli lakosok ivóvizét veszélyeztető szennyező forrás eltűnjön. Nem rajtuk múlott, hogy a veszélyforrás még mindig létezik.

Ui: Pár napja a Vidékfejlesztési Minisztérium új pályázatot írt ki illegális lerakók felszámolására. Reméljük ez a program most jobban fog sikerülni, de az összeszedés helyett inkább a megelőzésre, és az elrettentő büntetésekre (pl. közmunka) kéne koncentrálnia a törvényhozóknak. Mert az mégsem járja, hogy a hatóságok tehetetlenek az - egyértelműen „lomis” - szeméthegyek növekedése ellen. De csinálhatjuk azt is, hogy megint összeszedjük a szemetet milliókért, aztán két nap múlva minden olyan lesz, mint előtte. Majd ezután várjuk a következő kiírt pályázatot. Ha az országnak erre van kidobandó pénze, ám legyen.

Meizner Tibor

Pápa, 2011. május 26.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!