Olvasó

2014.12.22. 16:05

A dajkák kimaradtak

Nagyon szép a kormány részéről, hogy végre a pedagógusoknak, köztük az óvónőknek emelték a fizetését.

Most megemelték a szociális dolgozókét és bölcsődei dolgozókét. Ők is megérdemlik. Kimaradtak az óvodai dajkák a fizetésemelésből, akik szintén csak nettó hetvenezer forintot kapnak átlagosan.

A dajkáknak is sokféle a feladatuk. Fogadni kell a gyerekeket, felszolgálni a tízórait, ebédet, uzsonnát. Öltöztetni, lefektetni, a mosdóba kísérni azt, aki egyedül még nem képes megoldani. Van, akit át kell öltöztetni, megfürdetni, mert még nem teljesen szobatiszta. Meg kell törölni az orrát sok gyereknek. Takarítani kell a termeket, mellékhelyiségeket. Nagyon sok a problémás gyerek. Meg kell találni velük a jó kapcsolatot. Az óvónőkkel együtt sok problémát kell megoldani.

Dolgoznak dajkák önkormányzati óvodában, egyházi óvodákban is. Az egyházi óvodákban a munkaidő letelte után még lelkigyakorlaton és szentmisén is részt kell venni, amiért nem kapnak sem munkabért, sem szabadnapot. Van olyan dajka, aki szakmát tanult, érettségit szerzett és elvégezte a dajkaképzőt saját költségén. Ismerőseim közül sokan dolgoznak dajka beosztásban. Megérdemelnék, ha nekik is jutna fizetésemelés. Ők is a jövő leendő ifjúságával foglalkoznak lelkiismeretes munkával.

Müllner Terézia

Veszprém

Címkék#padagógus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!