Olvasó

2015.08.21. 16:01

Ének mindennap?

Ajka – Olvasom, a kormány a mindennapos ének-zene oktatás bevezetésén töri a fejét.

Civil Tudósítónktól

Nagyon helyes. Kell a zenei műveltség, napi szinten, mindennapi kenyerünkként. Mint az olvasás, a betűvetés, a sport. Üdvözlöm a gondolatot – és szeretném kiegészíteni valamivel. Csupán egy ötlettel. Ez pedig nem más, mint a mindennapos idegennyelv-oktatás, a mindennapos idegen nyelvi órák bevezetése.

Sok éve nyelvtanárként praktizálok, értem, átélem, látom és hiszem az idegen nyelvek ismeretének szükségességét, használatuk fontosságát. Hogy valaki tudatos, nyelvet tisztelő, az idegen nyelvi kultúrát is ismerő nyelvhasználóvá válhassék, szerintem mindennap kell „konfrontálódnia" az „idegen" betűkkel, szavakkal, gondolkodásmóddal. Egy napi szintű „nyelvelés" igenis meghozhatná a várva várt gyümölcsöt, nevezetesen, hogy Magyarországon végre tényleg tudjanak az emberek idegen nyelveket beszélni.

Nem iskolában tanulva, nem kényszer alatt, nem holmi agyonmodernizált, buta metodikákkal, hanem hittel, akarattal, céllal, lelkesedéssel, szeretettel.

Szeretetnémet, szeretetangol, szeretetfrancia, szeretetorosz márpedig létezik. Pár kisközösség már „műveli", néhányan már ismerik a titkot. Amit akár az oktatási rendszerbe is be lehetne vinni. Tanulók és tanárok örömére.

Mert ahogy tapasztalom, sajnos, manapság a nyelvtanulás és -tanítás minden, csak nem öröm.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!