Olvasó

2015.04.12. 09:33

Ahonnan hét falu tornya látszik - Képes vallomás a kálok földjéről

Kővágóörs - Az ország számos területén az esős ősz, a téli csapadék sok gazdálkodónak, nyaraló- és telektulajdonosnak okozott némi bosszúságot.

Civil Tudósítónktól

Nagy területek kerültek víz alá azért is, mert a honfoglaló ember összezsugorította a természetes tárolótereket, esetenként még a csatornákat is megszüntette.

Kővágóörs közigazgatási területén a Kornyi-tó, Zsin-tó, Bá-tó szolgált arra, hogy befogadja a káli-medencei dombokról, hegyekről leszaladó csapadékvizet. A hosszan tartó szárazságok miatt a Zsin-tó kiszáradt a fiatalabbak tán nem is tudják, merre volt , a Bá-tó még él, ám csupán nagy eső után töltődik s tárol hosszabb-rövidebb ideig nagyobb mennyiségű vizet. Nem oly rég már-már a Kornyi-tó halálhírét is kelthették, mert az ide látogatók a tó helyén csak nádast találtak.

A Kornyi-tó vízfelülete csökkenőben van, környéke ennek ellenére kedvenc kirándulóhelynek számít. Ha valaki Kővágóörsön jár, a Kő-tenger megtekintése után a Kornyi-tóra is érdemes egy pillantást vetni, páratlan panoráma tárul elé Fotó: Sipos Ottó Tibor

Ahogy az egyes divatok vissza-visszatérnek, az évszakok is törvényszerűen váltogatják egymást, úgy a száraz időszakokat esősek követik, az embernek tudomásul kell vennie, hogy a természet visszaköveteli magának azt, ami egykor az övé volt.

Sipos Ottó Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!